Ieder kind klaagt wel eens over buikpijn. Soms is de oorzaak van de buikpijn duidelijk, uw kind heeft iets verkeerds gegeten, er gaat iets spannends gebeuren of hij/zij heeft gewoon last van een buikgriepje. Vaak is buikpijn een ‘vage klacht’, kinderen vinden het meestal moeilijk om aan te geven waar de buikpijn precies zit. Vooral jonge kinderen geven met buikpijn aan dat ze zich niet lekker voelen. De buik is een soort ‘verzamelplaats’ van pijn om aan te geven dat er iets aan de hand is, ook al ligt de oorzaak van de pijn ergens anders. In de meeste gevallen trekt de buikpijn binnen enkele uren vanzelf weer weg. Soms is dit niet het geval en kan er echt iets aan de hand zijn. Het is niet het eerste waar aan wordt gedacht bij kinderen maar ook bij hen kan een maagzweer voorkomen.

Wat zijn de klachten?

Maagklachten kunnen veroorzaakt worden door een bacteriële infectie (Helicobacter pylori), maar ook voedselallergie of gebruik van pijnstillers kunnen maagpijn veroorzaken.

Klachten die op een maagzweer duiden, zijn een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen, kinderen noemen dit vaak hun ‘kuiltje’. De pijn kan uitstralen naar de rug, tussen de schouderbladen of naar de hals. Vaak geven kinderen aan dat ze misselijk zijn en een opgeblazen gevoel in de buik hebben. Veelvuldig boeren wordt ook vaak gezien bij een maagzweer. De pijn treedt vooral op bij een hongergevoel en neemt af bij het nemen van voedsel of een maagzuurremmer.

Naar de dokter?

Bij aanhoudende klachten van buikpijn is het verstandig om met uw kind naar de dokter te gaan. Een verwaarloosde maagzweer kan ernstige gezondheidsklachten geven. Ontlastingsonderzoek is een zeer betrouwbare manier om de Helicobacter pylori aan te tonen hetgeen duidt op een maagzweer. Dit is een pijnloos onderzoek voor uw kind. Een maagzweer die tijdig wordt ontdekt is vrij eenvoudig te behandelen met medicijnen.