Uw kind en medicijnen

Ziek zijn is helemaal niet leuk en het innemen van medicijnen ook niet. Bij de meeste kleine onschuldige kinderkwaaltjes is het gelukkig niet nodig, maar soms is het voor uw kind toch echt nodig om wel medicijnen in te nemen.

Voor kinderen zijn er vaak speciale medicijnen met een aangepaste (kinder)dosering of in een aangepaste toedieningsvorm verkrijgbaar. Een kind is namelijk kwetsbaarder dan een volwassene. U moet daarom nooit medicijnen van volwassenen aan kinderen geven.

Een medicijn kan pas goed werken als het ook wordt ingenomen zoals de dokter heeft voorgeschreven. Dat betekent dat het medicijn zo vaak per dag moet worden ingenomen als op het recept staat en dat een kuur (bijvoorbeeld antibiotica) ook echt wordt afgemaakt.

Een medicijn mag in Nederland pas beschikbaar worden voor consumenten en patiënten als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het heeft beoordeeld en goedgekeurd. Er wordt door het CBG gekeken naar veiligheid, werking en bijwerkingen van het medicijn. In Nederland zijn er 2 groepen van medicijnen (geneesmiddelen) te verkrijgen. U kunt medicijnen krijgen met of zonder recept van uw arts.’

Zelfzorggeneesmiddelen

Een zelfzorgmedicijn is een eenvoudig medicijn waarvoor u geen recept van uw huisarts nodig heeft. Het mag vrij verkocht worden bij de apotheek, de drogist en in sommige gevallen ook bij de supermarkt of het benzinestation. Deze medicijnen worden ook wel ‘over-the-counter-medicijnen’ (OTC) genoemd omdat ze over de toonbank (the counter) worden verkocht.

Voorbeelden van dit soort zelfzorgmedicijnen zijn in ieder huishouden te vinden en zijn onder andere: pijnstillers, hoestdrank, smeermiddeltjes tegen kneuzingen en/of spierpijn, neusdruppels, anti-wagenziekte pilletjes etc.

Receptgeneesmiddelen

Een receptgeneesmiddel is niet vrij verkrijgbaar via de apotheek of de drogist. U heeft hiervoor altijd een recept nodig wat is uitgeschreven door uw huisarts of een specialist. Ook als uw kind het medicijn lange tijd moet gebruiken zal er iedere keer een herhaalrecept uitgeschreven moeten worden door een arts.

Het is belangrijk om uw kind géén medicijnen te geven die niet specifiek voor hem/haar zijn voorgeschreven. Gebruik dus geen medicijnen van een broertje of zusje die hetzelfde kwaaltje heeft gehad. Een arts zal, indien nodig, voor het kwaaltje uw kindje een eigen recept voorschrijven.

Voorbeelden van receptmedicijnen zijn antibiotica, oogdruppels astmamedicijnen etc.