Header groot test
Wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek is een kluwen van kleine bloedvaatjes die zich onder de huid ophopen. De aardbeienvlek wordt ook wel eens een aardbeiengezwel of bloedgezwel genoemd. Schrikt u niet van deze benaming, het gaat om een goedaardige woekering van bloedvaatjes en is ongevaarlijk. De aardbeienvlek verschijnt meestal in de eerste twee weken na de geboorte. Ze hebben dan nog niet de uiteindelijke grootte maar groeien in de meeste gevallen nog verder door. De vlekken kunnen soms tot een verontrustend formaat groeien, zeker wanneer deze op een opvallende plaats zitten zoals in het gezicht. Waarom uw baby een aardbeienvlek ontwikkelt,  is nog onbekend.

Hoe vaak komt een aardbeienvlek voor?

Naar schatting 4 tot 10% van de pasgeboren baby’s heeft een aardbeienvlek. Meisjes krijgen 3 tot 5 keer vaker een aardbeienvlek dan jongens. Kindjes met een blanke huid hebben er vaker last van dan kindjes met een donkere huidskleur.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een aardbeienvlek eruit?

Een aardbeienvlek begint meestal met een klein roze of rood plekje op de huid en/of er zijn kleine adertjes zichtbaar. Het vlekje ligt, na verloop van tijd, echt óp de huid van uw baby en is meestal vurig rood en voelt bobbelig aan.

kindje met een aardbeienvlekAardbeienvlekken kunnen in het gezicht zitten en in de hals maar ook op andere plaatsen op het lichaam. Over het algemeen doet een aardbeienvlek geen pijn. Het kan wel gebeuren dat als u kindje erop valt of de vlek stoot dat deze erg gaat bloeden.

Een aardbeienvlek moet niet worden verward met een wijnvlek die is paarser van kleur, ligt vlak op de huid en zal niet spontaan verdwijnen.

Wat kunt u zelf aan een aardbeienvlek doen?

U kunt zelf weinig doen aan een aardbeienvlek, behalve deze in de gaten houden. De vlek zal in het eerste levensjaar van uw baby in grootte toenemen, daarna wordt de vlek langzaam aan weer kleiner. De meeste aardbeienvlekken (meer dan 95%) verdwijnen vanzelf voordat uw kind de leeftijd van tien jaar heeft bereikt waarbij een niet of nauwelijks zichtbaar litteken kan achterblijven op de huid. Bij sommige kinderen gaat de aardbeienvlek niet helemaal weg. Een gespecialiseerde arts kan via een behandeling de aardbeienvlek eventueel weghalen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Slechts 1 op de 10 kindjes met een aardbeienvlek gaat naar een gespecialiseerde arts en heeft eventueel een behandeling nodig. De meeste behandelingen vinden plaats omdat de vlek op een vervelende plaats zit zoals bijvoorbeeld op de oogjes, neus of lippen van het kindje.
Wanneer uw baby last heeft van de aardbeienvlek is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ga ook naar de dokter wanneer de aardbeienvlek:

  • vlak bij de ogen zit, hierdoor kan uw kindje misschien beperkt worden bij het kijken
  • erg groot of gezwollen is
  • snel groeit
  • een groot deel van het gezichtje bedekt
  • pijnlijk is of veel en vaak bloed
  • zonder vallen of stoten gaat bloeden

Extra informatie

De medische naam voor een aardbeienvlekEr bestaan verschillende soorten geboortevlekken bij kinderen. Geboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte al aanwezig zijn of die vlak daarna ontstaan. Er bestaan twee groepen geboortevlekken. Ten eerste de rode huidvlekken, daartoe behoren de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. De tweede groep huidvlekken zijn de bruine huidvlekken, hieronder vallen de café-au-laitvlek, de mongolenvlek en de moedervlekken.

Er bestaat een Hemangioom Support Groep, een supportgroep voor ouders van kindjes met een hemangioom.  Op het forum Hemangioom Support Groep kunnen ervaringen worden uitgewisseld.

Daarnaast kunt u voor informatie terecht op de website van de Nederlandse ouder- en patiëntenvereniging voor hemangiomen en vasculaire malformaties (HEVAS). HEVAS helpt ouders en patiënten bij het vinden van de juiste artsen, onderhoudt contacten met gespecialiseerde artsen en geeft voorlichting over de aandoeningen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016