Header groot test

Wat zijn aften?

Aften zijn erg pijnlijke kleine zweertjes die voorkomen op het mondslijmvlies. Soms is er sprake van één afte maar uw kind kan ook last hebben van meerdere tegelijk. De aften komen meestal voor op de ‘zachte’ delen aan de binnenkant van de mond zoals op de wangen, de lippen, de mondbodem en/of het zachte verhemelte. Soms zitten ze ook op de tong.

De oorzaak van het krijgen van aften is tot op heden nog niet bekend. Vermoedelijk is de veroorzaker een virus, maar dat is nog niet bewezen. Wel is duidelijk dat er soms uitlokkende factoren zijn zoals: kleine wondjes in de mond, spanning, emotionele stress, een tekort aan voedingsstoffen (vitamine B12, ijzer en foliumzuur) of een voedselallergie zoals coeliakie.

Hoe vaak komt het voor?

Aften komen vaak voor bij kinderen. Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft wel eens last van aften in de mond. Er is bekend dat kinderen met een verminderde weerstand een groter risico lopen op het krijgen van deze vervelende plekjes.

Wat zijn de klachten en hoe zien aften eruit?

AftenAften zijn meestal tussen de 3 en 5 millimeter groot, hebben een ronde of ovale vorm en zijn vaak grijswit of geel van kleur. Ze worden omgeven door een rode ontstoken rand. Soms zijn de zweertjes groter en hebben ze een doorsnede van meer dan een centimeter.

Uw kindje zal bij aften in de mond waarschijnlijk klagen over pijn in de mond. De pijn is het ergste tijdens het eten en drinken. Het kan zijn dat uw kind daarom tijdelijk minder goed eet en drinkt.

Wat kunt u zelf aan aften doen?

Aften genezen meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen. Over het algemeen is de hersteltijd gekoppeld aan de grootte van het zweertje. Dus het genezen van grote aften duurt langer dan het genezen van kleinere.

Er bestaan geen middelen om aften te genezen. Bij de drogist en/of apotheek zijn aanstipvloeistoffen met lidocaïne en/of salicylzuur te koop om de pijn van aften in de mond te verlichten, zoals bijvoorbeeld Pyralvex® en AftaMed® junior. Ook zouden tandpasta’s met enzymen, zoals bijvoorbeeld Zendium® een positieve invloed hebben.

U kunt aften niet voorkomen, wel is het van belang om de weerstand bij uw kind op peil te houden door vermoeidheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw kind voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ook een goede mondhygiëne is van belang.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Een afte is op zich een onschuldig kwaaltje maar wel een heel vervelend én pijnlijk kwaaltje. Heeft uw kind erg vaak last van aften dan is het goed om ook alert te zijn op andere klachten. Bij de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa (darmaandoeningen) komen aften relatief vaak voor. Heeft uw kind vaak last van buikpijn, diarree, gewichtsverlies en/of darmkrampen dan is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Krijgt uw kind een ontsteking in de mond met daarbij hoge koorts, neem dan ook contact op met uw huisarts.

kleine kinderkwaaltjesExtra informatie

Zoals hierboven beschreven kunnen aften het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. U kunt op de website vitaminen uitgebreide informatie vinden over vitaminen en mineralen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. De website coeliakie geeft u uitgebreide informatie over coeliakie (glutenintolerantie).
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016