Header groot test

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening waarbij uw kindje gelige vettige korstjes op de hoofdhuid heeft en soms ook bij de wenkbrauwen. Berg ziet er vervelend (beetje onfris) uit, maar is niet besmettelijk. Het komt vooral voor in het eerste levensjaar van uw kindje, daarna nemen de klachten af. Wanneer uw kindje deze huidaandoening krijgt, is dit meestal in de eerste weken en/of maanden na de geboorte.

De oorzaak van berg is niet bekend. Het heeft niets te maken met voeding die uw kindje krijgt of met allergie en het is ook geen teken van ziekte bij uw kindje.

Hoe vaak komt berg voor?

Berg is een volkomen onschuldig kwaaltje bij baby’s en komt heel vaak voor. Veel kindjes krijgen in hun eerste levensmaanden last van deze huidaandoening.

Wat zijn de klachten bij berg en hoe ziet het eruit?

Kindje met bergUw kindje heeft geen last van berg, het jeukt (meestal) niet en het doet geen pijn. Uw kindje krijgt een geel- tot bruinachtige vette korst op de hoofdhuid. De korst is meestal kleverig en blijft aan de haartjes plakken. Aan de randen van de korst kan de hoofdhuid wat rood zijn. Uiteindelijk verdwijnt berg vanzelf. Bij het ene kindje kan dat wat langer duren dan bij het andere kindje.

Wat kunt u zelf aan berg doen?

U kunt berg bij uw kindje niet voorkomen, u kunt er wel iets aan doen. Hieronder vindt u een aantal praktische tips op een rijtje

  • smeer de hoofdhuid van uw kindje in met babyolie om de vettige korstjes los te weken
  • wrijf zachtjes met een washandje of handdoek over de hoofdhuid van uw baby om de schilfertjes/korstjes los te krijgen van de hoofdhuid
  • u kunt een (nieuwe) zachte tandenborstel gebruiken om de hoofdhuid “te kammen” en de losse korstjes te verwijderen
  • u kunt proberen de schilfertjes met een héél fijn kammetje te verwijderen, dit kan bijvoorbeeld ook met een vlooienkammetje
  • trek nooit aan de korstjes die nog vast zitten, dit beschadigt de huid van uw baby
  • teveel gebruik van zeep kan de hoofdhuid van uw kindje irriteren
  • maak het liefst gebruik van neutrale zeep of shampoo
  • er zijn speciale anti-berg producten, zoals shampoo en lotion, verkrijgbaar bij de drogist en apotheek
  • zorg dat de hoofdhuid niet te lang bedekt is met een mutsje of petje, hierdoor kan berg toenemen. Laat uw kindje zoveel mogelijk met een bloot hoofdje liggen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In de meeste gevallen kunt u berg zelf behandelen zoals hierboven beschreven. Soms kan het verstandig zijn toch uw huisarts te bezoeken. U kunt advies vragen aan uw huisarts als u niet zeker weet of uw kindje wel berg heeft of dat het misschien iets anders is. Ook als de huidaandoening  erg hardnekkig is, kan uw huisarts in sommige gevallen met bepaalde zalfjes of lotions uw kindje helpen.
Als er plekjes op het hoofd ontstoken raken, is het verstandig ook even langs uw huisarts te gaan.

Extra informatie

Berg kan overgaan in atopisch of constitutioneel eczeem ook wel dauwworm genoemd. Het belangrijkste verschil is dat uw kindje dan wel last krijgt van jeuk.

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering. Kijk op de website van het huidfonds voor meer informatie.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016