Header groot testWat is een bijoortje?

Een bijoortje is een vlezig knobbeltje voor het oor (de gehoorgang) van uw kindje. Het is vanaf de geboorte aanwezig en kan variëren in grootte. Het blijft in de loop van de tijd gelijk qua grootte, het zal niet verder groeien of kleiner worden naarmate uw kindje ouder wordt. Sommige kinderen hebben één bijoortje, andere kinderen hebben er meerdere. In de meeste gevallen gaat het om één bijoortje bij één oor.

Het ontstaan van een bijoortje is een onschuldige stoornis in de aanleg/ontwikkeling van de oorschelp van uw baby. Er wordt ook wel gesproken over een aangeboren afwijking. Dit klinkt nogal ernstig en dat is in dit geval niet terecht, een bijoortje is meestal volkomen onschuldig. Slechts heel zelden is het een aanwijzing voor een ander syndroom bij uw kind.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1% van de kindjes wordt geboren met een bijoortje. Bij jongens en meisjes komt het even vaak voor.

Wat zijn de klachten en hoe ziet het eruit?

Een bijoortje is een onschuldige afwijking waar uw kindje geen last van heeft, het is volkomen pijnloos. Het zit met name in het gebied aan de voorkant van de oorschelp, bij de gehoorgang in de richting van de wang. In hele zeldzame gevallen komt dit verschijnsel voor verder op de Baby met een bijoortjewang of in de hals van uw kindje.

Het bijoortje bestaat uit vetweefsel, soms met een kern van kraakbeen en huid. In de meeste gevallen heeft een kindje één bijoortje aan één kant van zijn/haar gezicht. Sommige kinderen hebben er meerdere die dan of aan één kant van het gezicht voorkomen maar soms ook bij beide oren.

 

Bij kinderen met een bijoortje is er vaker sprake van gehoorverlies dan bij kinderen die er geen hebben. Toch ligt dit percentage slechts op 1%.

Wat kunt u zelf iets aan doen?

Uw kindje wordt wel of niet geboren met een bijoortje, u kunt niets doen om dit tegen te gaan.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Meestal wordt een bijoortje gezien door de verloskundige, de consultatiebureau-arts of uw huisarts. Als er geen sprake is van andere lichamelijke aandoeningen is aanvullend onderzoek en een behandeling in principe niet nodig.

Wel kan om cosmetische redenen besloten worden om het bijoortje operatief te laten verwijderen, het zal namelijk niet uit zichzelf verdwijnen als uw kindje ouder wordt. Een operatie kan plaatsvinden onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving.

Extra informatie

De medische naam voor een bijoortje is pre-auriculair aanhangselWanneer een kindje vroeger één of meerdere bijoortjes had, werd er onderzoek gedaan naar nierafwijkingen bij de baby. Er werd gedacht dat kinderen met een bijoortje een grotere kans hadden op een nierafwijking omdat de oren in dezelfde periode van de zwangerschap worden gevormd als de nieren. Inmiddels blijkt dit idee achterhaald en daarom wordt er tegenwoordig meestal geen echo-onderzoek meer naar de nieren gedaan bij kindjes met een bijoortje.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016