Header groot testWat is blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaaswand ontstoken. Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen gaat het om een bacterie (E. Coli) die vooral in de darmen voorkomt  maar ook rond de urinebuis. Via deze buis komen de bacteriën in de blaas waar ze zich in een rap tempo kunnen vermenigvuldigen. Vervolgens hechten de bacteriën aan de blaaswand waardoor deze gaat ontsteken.

Een blaasontsteking is geen besmettelijke aandoening. Het is wel zo dat als uw kind éénmaal een blaasontsteking heeft gehad het vaker terug kan komen.

Door de (ochtend)urine van uw kind te laten testen bij uw huisarts wordt duidelijk of er sprake is van blaasontsteking. Vang de urine op in een schoon potje en sluit deze daarna af. Voor baby’s en peuters die nog niet zindelijk zijn, zijn er speciale opvangzakjes verkrijgbaar (via de huisarts en/of apotheek). De opgevangen urine in het plaszakje kan vervolgens in een potje worden gedaan. Breng de urine bij voorkeur binnen 2 uur nadat het is opgevangen naar de huisarts. Lukt dit niet dan in ieder geval binnen een dag en in de tussentijd moet u de urine in de koelkast bewaren.

Hoe vaak komt blaasontsteking voor?

Meisjes krijgen vaker te maken met een ontsteking van de blaas dan jongens. Dit komt doordat de plasbuis van meisjes korter is dan bij jongens. 1 op de 10 meisjes krijgt voor de leeftijd van 16 jaar te maken met blaasontsteking. 80% van hen krijgt dit na de eerste verjaardag. Bij jongens ligt dit aantal lager. 1 op de 30 jongens krijgt wel eens een ontsteking van de blaas voordat ze 16 jaar zijn, de helft hiervan krijgt dit al vóór de eerste verjaardag.

Wat zijn de klachten bij blaasontsteking?

De klachten die uw kind krijgt bij een blaasontsteking zijn voor een groot deel afhankelijk van zijn/haar leeftijd.

Kinderen tot ongeveer 3 maanden met hebben vaak last van koorts, overgeven, sufheid, zijn erg prikkelbaar en huilen veel. Kinderen tot ongeveer 2 jaar hebben soms alleen maar koorts en zijn wat hangerig.

Kinderen die ouder zijn dan 2 à 3 jaar krijgen naast koorts ook te maken met klachten als:

  • Pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen
  • Vaak plassen
  • Kleine beetjes plassen
  • Pijn in de onderbuik
  • Troebele urine (hoeft niet altijd)

Wat kunt u zelf aan blaasontsteking doen?

Er zijn een aantal adviezen wanneer uw kind blaasontsteking heeft én om blaasontsteking te voorkomen:

  • Laat uw kind voldoende drinken
  • Is uw kind zindelijk en voelt het aandrang om te plassen dan moet hij/zij direct gaan. Het ophouden van de urine is niet aan te raden, dit verhoogt de kans op en infectie
  • Vertel uw kind dat ze de blaas helemaal leeg moeten plassen. Blijft er urine achter in de blaas dan kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen en ophopen
  • Bij het afvegen na toiletgebruik en wassen altijd van voor naar achter vegen om te voorkomen dat bacteriën in de urinebuis terecht komen

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Kindje met blaasontstekingAls u denkt dat uw kind een blaasontsteking heeft, ga dan naar de huisarts bij voorkeur mét urine. De huisarts zal de urine testen op de aanwezigheid van bacteriën. Wanneer uw kind inderdaad een ontsteking heeft, krijgt het meestal medicijnen (antibiotica) van de huisarts om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om de kuur af te maken, ook als uw kind intussen klachtenvrij is. Stopt u te vroeg dan kunnen achtergebleven bacteriën opnieuw een infectie veroorzaken.

Neem opnieuw contact op met uw arts wanneer uw kindje zieker wordt en/of wanneer u binnen 2 dagen na het starten met de antibiotica geen verbetering merkt. Komt de blaasontsteking weer terug binnen enkele weken of maanden, neem dan ook weer contact op met uw huisarts. Verder onderzoek kan dan nodig zijn.

Extra informatie

De medische naam voor blaasontsteking is cystitisEen blaasontsteking wordt gerekend tot de urineweginfecties. In sommige gevallen kan de blaasontsteking ‘omhoog trekken’ en een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Er is bewezen dat het drinken van het sap van cranberries (bessen) een positieve invloed heeft op een urineweginfectie. Het sap maakt de urine zuurder en daardoor is het minder makkelijk voor bacteriën om aan de blaaswand te hechten.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016