Header groot testWat zijn blaren?

Blaren zijn blaasjes in of net onder de opperhuid die gevuld zijn met helder vocht. Ze ontstaan meestal op plaatsen die aan teveel wrijving en/of druk bloot hebben gestaan. Bijvoorbeeld doordat uw kind nieuwe schoenen aan heeft. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan er snel blaren. Dit soort blaren worden gewone blaren of drukblaren genoemd.

Abnormale wrijving aan de voeten die drukblaren veroorzaakt, kan plaatsvinden doordat uw kind:

 • Slecht passende schoenen draagt die te groot of te klein zijn
 • Slecht passende sokken draagt, te groot, te klein of met naden
 • Langdurig loopt (bij flinke wandelingen)
 • Last heeft van eksterogen

 

Er kunnen ook blaren op de huid van uw kind ontstaan als gevolg van extreme hitte, dit worden brandblaren genoemd en worden veroorzaakt door brandwonden of doordat de huid van uw kind in contact komt met chemicaliën. Deze blaarvorming is over het algemeen zeer pijnlijk.

Tot slot bestaan er ook nog bloedblaren. Deze blaasjes vullen zich met bloed in plaats van helder vocht en ontstaan vaak door een (klein) trauma. Dit betekent dat de huid van uw kindje klem heeft gezeten bijvoorbeeld tussen een deur of dat uw kind zich bijvoorbeeld hard op de vingers heeft geslagen met een hamer tijdens het knutselen. Bloedblaren zijn vaak erg pijnlijk en het risico op wondinfectie bij het openprikken van een bloedblaar is veel groter dan bij een drukblaar.

Hoe vaak komen blaren voor?

Drukblaren komen heel vaak voor, met name op de voeten. Exacte gegevens zijn niet bekend omdat mensen met drukblaren in de regel niet naar de huisarts gaan. Ieder kind krijgt wel eens te maken met drukblaren. Bloedblaren en brandblaren komen minder vaak voor.

Wat zijn de klachten bij blaren en hoe zien ze er uit?

BlarenDrukblaren ontstaan door teveel wrijving en/of druk op de huid. Eerst wordt de huid rood op de drukplek. Blijft de wrijving en/of druk bestaan, dan ontstaat er een blaasje met vocht.

Het kan zijn dat uw kind anders gaat lopen om zijn/haar voet met de blaar te ontlasten. Daardoor kan er spierpijn in de benen optreden.

Wat kunt u zelf aan blaren doen?

De behandeling van blaren is helemaal afhankelijk van het soort blaar en de oorzaak ervan. Kleine drukblaren kunt u het beste laten voor wat het is, ze trekken vanzelf weer weg. Grote en pijnlijke dichte drukblaren kunt u zelf als volgt behandelen:

 • Was uw handen en desinfecteer ze
 • Maak de blaar en de omliggende huid schoon met een desinfecterend middel om infecties te voorkomen
 • Prik met een steriele naald of een scherp mesje aan de rand van de blaar het velletje op verschillende plaatsen door, dus niet in het midden van de blaar. De naald of het mesje kunt u zelf steriel maken door het even in een vlammetje te houden en het te laten uitgloeien
 • De blaar voorzichtig leegdrukken met een steriel gaasje
 • Plak de blaar af met een pleister, hiervoor bestaan ook speciale blarenpleisters om infecties te voorkomen

 

U kunt ook proberen drukblaren bij uw kind zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u doen door:

 • Goed passende schoenen te kopen voor uw kind
 • Schoenen aan te schaffen die goed kunnen ventileren
 • Goed passende sokken kopen voor uw kind. Plooien bevorderen blaarvorming
 • Eventuele drukplekken alvast te beschermen met een pleister (bijvoorbeeld de hielen bij het inlopen van nieuwe schoenen)

 

Brandblaren kunt u het beste spoelen, koelen en afdekken, prik ze nooit open! Neem daarna contact op met uw dokter.

Open blaren kunt u het beste schoonmaken met desinfecterende oplossing en vervolgens goed afdekken om infectiegevaar te voorkomen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In principe hoeft u met een gewone drukblaar en bloedblaar niet naar de huisarts. Raakt een blaar geïnfecteerd (wordt rood, warm en er ontstaat pus), loopt er een rode streep omhoog van de blaar over de huid en heeft uw kind opgezette lymfeklieren in de liezen of oksels, neem dan contact met uw dokter op.

Heeft uw kind blaren als gevolg van een brandwond of contact met chemicaliën, neem dan contact op met uw dokter.De medische naam voor blaren is bulla

Extra informatie

Ook bij andere aandoeningen kunnen de met vocht gevulde blaasjes voorkomen, namelijk bij zwemmerseczeem, hand-, voet- en mondziekte (wat bij kinderen erg vaak voorkomt) en bij suikerziekte (diabetes).
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016