Header groot testWat is een bloedneus?

Iedereen weet wel wat een bloedneus is, opeens loopt er bloed uit het neusgat van uw kind. Het bloed kan uit één of uit beide neusgaten komen. Vaak proeft uw kindje ook bloed, de neus en keelholte staan namelijk met elkaar in verbinding, het bloed kan via de neus de keelholte inlopen.

De oorzaak van een bloedneus is vaak heel onschuldig. Het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, is vrij kwetsbaar. In het slijmvlies van de neus zitten heel veel kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes kunnen beschadigen, bijvoorbeeld door een verkoudheid, met een bloedneus als gevolg.

Hoe vaak komt een bloedneus voor?

Gemiddeld heeft 1 op de 5 mensen meerdere bloedneuzen per jaar. Bij jonge kinderen tot 10 jaar komen spontane bloedneuzen zeer vaak voor. Jongens hebben vaker een neusbloeding dan meisjes.

Er zijn 2 oorzaken waardoor een bloedneus kan optreden:

 • oorzaak in de neus
  Door een infectie, een klap op de neus, neuspeuteren of een ongeluk(je) kan een bloeding in het neusslijmvlies optreden. Ook als uw kind een voorwerp, bijvoorbeeld een kraal, in zijn/haar neus stopt kan een bloedneus het gevolg zijn.
 • oorzaak ergens anders in het lichaam
  Een infectieziekte of koorts zorgen voor een versterkte doorbloeding van het neusslijmvlies. Ook hierdoor kan een spontane bloedneus optreden.

 

De meest voorkomende redenen voor bloedneuzen bij kinderen zijn: verkoudheid, neuspeuteren en een voorwerp tegen de neus krijgen tijdens het spelen of stoeien.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een bloedneus er uit?

Kind met een bloedneusEen bloedneus is in de meeste gevallen ongevaarlijk maar kan in sommige situaties wel lastig zijn, als u net met uw kind klaar staat om naar school te gaan bijvoorbeeld of midden in een winkel. U wilt natuurlijk dat het bloeden zo snel mogelijk stopt en daar zijn een paar tips voor zoals hieronder staan beschreven.

Wat kunt u zelf aan een bloedneus doen?

Wanneer uw kind een bloedneus heeft, kan er flink wat bloed uit de neus stromen. Het ziet er vaak erger uit dan het is, een bloedneus kan zelden kwaad. Uw kind kan hiervan wel behoorlijk in paniek raken. Probeert u zo rustig mogelijk te blijven om uw kind zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De meeste bloedneuzen gaan op de volgende manier over:

 • Laat uw kind rustig zitten
 • Laat uw kind eerst de neus goed snuiten om stolsels te verwijderen
 • Knijp de neus net onder het neusbeen minstens 10 minuten dicht
 • Buig het hoofd van uw kind hierbij licht naar voren
 • Laat uw kind rustig ademhalen door de mond
 • Als de bloeding is gestopt, de neus 2 dagen met rust laten (dus niet snuiten en niet peuteren)

 

Tips om bloedneuzen te voorkomen:

 • Leer uw kind aan om zijn/haar neus zachtjes te snuiten
 • Leer uw kind om niet in zijn/haar neus te peuteren
 • Zorg dat de lucht in huis niet te droog is, dit maakt het neusslijmvlies extra kwetsbaar

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Een bloedneus is over het algemeen prima thuis te behandelen en geen reden voor een doktersbezoek. Neem wel contact op met uw huisarts wanneer:

 • het bloeden niet stopt nadat u 10 minuten de neus van uw kind heeft dichtgeknepen
 • uw kind vaak zonder aanwijsbare reden een bloedneus heeft
 • uw kind bloedverdunnende medicijnen gebruikt vanwege een andere aandoening/ziekte

Extra informatie

Het hoofd moet bij een bloedneus voorover gebogen zijn en niet achterover. Als u het hoofd van uw kind De medische naam voor bloedneus is epistaxisachterover buigt kan er bloed via de slokdarm in de maag komen. Het is niet ongebruikelijk dat een kind daar misselijk van wordt en moet overgeven. Het overgeven op zich is al vervelend, maar door de druk op het hoofd tijdens het overgeven, kan de neus opnieuw gaan bloeden.

In de winter en bijvoorbeeld op wintersport kunnen u en uw kind(eren) meer last hebben van bloedneuzen vanwege de ijle lucht en het drukverschil in de bergen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016