Header groot testWat is bof?

Bof is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt overgedragen door speeksel. Via hoesten, niezen en praten komen speekseldruppeltjes in de lucht die worden ingeademd door iemand anders.
Besmetting kan ook plaats vinden via handen, bestek, speelgoed etc. waar het virus op terecht is gekomen.

Bof heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 14 tot 21 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden. Uw kind is al besmet met het bofvirus én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt. Bof is besmettelijk vanaf 5 dagen voordat uw kind zelf ziek wordt (de wang dik wordt) tot 9 dagen daarna.

Hoe vaak komt bof voor?

Bof komt tegenwoordig niet vaak meer voor in Nederland. Dit komt omdat bof in 1987 is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen kunnen worden ingeënt tegen bof (BMR) als ze 14 maanden zijn en nog een keer als ze 9 jaar zijn. Kijk voor extra informatie op de pagina  vaccinaties.

De bof komt nog wel eens voor in gebieden waar kinderen niet worden ingeënt, meestal vanwege geloofsovertuiging. Kinderen die wel zijn ingeënt en in een dergelijk gebied wonen, kunnen soms toch een beetje ziek worden als de bof heerst.

Wat zijn de klachten bij bof en hoe ziet het eruit?

Kind met de bofDe bof begint met koorts. Bij veel kindjes die de bof krijgen, raakt de oorspeekselklier ontstoken. Deze klier zit voor en onder het oor waardoor de wang dik wordt door de ontsteking, dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Soms zijn de oorspeekselklieren aan beide kanten ontstoken en heeft uw kind 2 dikke wangen. Ook de speelselklieren in de mond kunnen ontstoken raken waardoor eten, kauwen, slikken en het openen van de mond pijn doen.

Bij 1 op de 3 kinderen die besmet worden met het virus gaat de bof ongemerkt voorbij, zij krijgen geen klachten. Zij kunnen wél andere kinderen besmetten in die periode.
Wordt uw kind wel ziek van de bof dan heeft hij/zij ongeveer een week last van een dikke wang, koorts en pijn. Nog een week later is uw kind weer helemaal opgeknapt.

Wat kunt u zelf aan bof doen?

U kunt bof niet voorkomen of genezen, het is een virusinfectie die vanzelf weer overgaat. U kunt het uw kind wel wat aangenamer maken tijdens de bof. Hieronder een aantal tips:

  • geef uw kind met koorts altijd voldoende te drinken, vaak kleine beetjes is prima, het hoeft niet in één keer heel veel te zijn
  • een waterijsje of ijsblokjes geven verkoeling in de zere mond- en keelholte, het telt gelijk als drinkvocht
  • geef uw kind zacht eten en drinken, dat betekent niet te sterk gekruid of te zuur. Dit prikkelt de speekselklieren en doet pijn
  • zorg dat uw kind voldoende rust, bof vraagt veel van het lichaam. Uw kind hoeft niet persé in bed te liggen en mag naar buiten
  • uw kind geeft waarschijnlijk zelf het tempo goed aan en gaat liggen als het niet meer gaat
  • uw kind mag eventueel paracetamol tegen de pijn
  • een beetje extra aandacht, tijd en liefde doet het altijd goed!

 

Meld een besmetting van bof altijd op school en/of op het kinderdagverblijf. Er kan een waarschuwing voor besmetting worden gegeven aan de andere ouders.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Er zijn geen medicijnen tegen de bof, toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan, namelijk:

  • als uw kind veel minder drinkt dan normaal
  • als uw kind suf en zieker wordt, als hij/zij blijft huilen en klaagt over hoofdpijn, dit kan wijzen op hersenvliesontsteking

Extra informatie

Er kunnen complicaties optreden na besmetting met het bofvirus. Bij kleine kinderen bestaat de kans op hersenvliesontsteking. Dit gebeurt ongeveer bij 1 à 2 op de 100 kinderen. De meeste kinderen herstellen hier weer goed van, heel soms wordt het kind doof aan een oor. Bij een De medische naam voor bof is parotitis epidemicahersenvliesontsteking wordt het kind meestal opgenomen in het ziekenhuis.

Een complicatie van bof die optreedt na de kinderleeftijd is dat de zaadballen van een man ontstoken kunnen raken. Dit geeft pijn in de bal met een uitstralende pijn naar de onderbuik. Bij vrouwen kan een ontsteking aan de eierstok(ken) optreden. Dit geeft pijn in de onderbuik aan de linker- en/of rechterkant. Een gevolg van deze complicatie kan onvruchtbaarheid zijn, hoewel dit zelden voorkomt.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016