Header groot testWat is buikpijn?

Ieder kind klaagt wel eens over buikpijn. Soms is de oorzaak van de buikpijn duidelijk, uw kind heeft iets verkeerds gegeten, er gaat iets spannends gebeuren of hij/zij heeft gewoon last van een buikgriepje. Vaak is het een ‘vage klacht’, kinderen vinden het meestal moeilijk om aan te geven waar de pijn precies zit. Vooral kleine kinderen geven met buikpijn aan dat ze zich niet lekker voelen. De buik is een soort ‘verzamelplaats’ van pijn om aan te geven dat er iets aan de hand is, ook al ligt de oorzaak van de pijn ergens anders. Sommige kinderen hebben opvallend vaak buikpijnklachten zonder dat daar een bepaalde lichamelijke oorzaak voor lijkt te zijn.

Er wordt door de huisarts gesproken over terugkerende buikpijn wanneer de klachten langer dan 2 maanden aanhouden, waarbij het de  activiteiten van uw kind hebben verstoord. Dit betekent dat uw kind bijvoorbeeld niet naar school is geweest, de voetbaltraining heeft overgeslagen of niet naar een partijtje is geweest vanwege de buikpijn. De periodes van pijn in de buik worden dan afgewisseld met periodes waarbij uw kind geen buikpijnklachten heeft.

Hoe vaak komt buikpijn voor?

De medische term voor terugkerende buikpijn is recidiverende buikpijn en komt vaak voor. Tussen de 10 en 20% van alle schoolgaande kinderen heeft er last van. Jongens hebben minder last van buikpijn dan meisjes en de meeste klachten worden gemeld door kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Baby’s hebben vaak last van darmkrampjes. Dit kan zijn omdat mama iets heeft gegeten wat via de borstvoeding bij de baby komt en waar hij/zij op reageert. Het kan ook zijn doordat uw kindje overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel van flesvoeding. Wanneer uw baby overgaat op vaste voeding kan hij/zij ook last krijgen van krampjes omdat de darmen hier nog aan moeten wennen.

Wat zijn de klachten bij buikpijn?

Kind met buikpijnKinderen (peuters en schoolgaande kinderen) klagen nooit zomaar over buikpijn, er is altijd een reden voor. Acute buikpijn zorgt voor plotselinge heftige pijn bij uw kind. Dit duurt meestal kort en is met een paar dagen helemaal verdwenen. Meestal is er een lichamelijke oorzaak aanwezig zoals een infectie, bijvoorbeeld buikgriep. Uw kindje heeft dan vaak ook andere klachten als koorts en misselijkheid.

Terugkerende pijn in de buik is een lastiger probleem. In de meeste gevallen is er geen ernstige lichamelijke oorzaak aanwezig. Mogelijke lichamelijke oorzaken voor buikpijn zijn:

 • verstopping/obstipatie; vaak pijn links, rechts of onder in de buik
 • diarree; buikgriep geeft buikkrampen in de hele buik
 • ontsteking in de maag; vaak pijn in de bovenbuik, in het “kuiltje” onder de ribben
 • misselijkheid; wordt vaak aangegeven door jonge kinderen als pijn in de bovenbuik
 • urineweginfectie; blaasontsteking geeft pijn in de onderbuik, naast klachten als vaak plassen, pijn bij het plassen
 • oorpijn; kleine kindjes geven vaak buikpijn aan als ze oorpijn of keelpijn hebben
 • lactose-intolerantie en coeliakie (gluten-intolerantie) geven ook terugkerende buikpijnklachten doordat het kind bepaalde voedingsmiddelen niet kan verdragen.
 • wormpjes; een besmetting met wormen kan ook buikklachten geven

 

Wanneer er sprake is van een lichamelijke oorzaak heeft uw kindje vaak ook andere klachten, zoals koorts, huiduitslag, pijn op andere plaatsen of een afwijkend ontlastingspatroon. De buikpijn kan heftig zijn, maar is soms ook zeurend aanwezig.

In ongeveer 90% van de gevallen waarbij een kind klaagt over buikpijn is er geen lichamelijke oorzaak, de oorzaak is dan psychisch. Uw kindje kan last hebben van dagelijkse spanningen thuis door bijvoorbeeld een scheiding of het overlijden van een familielid. Misschien wordt hij/zij gepest op school, of heeft uw kindje het niet naar zijn/haar zin op het kinderdagverblijf.

Wat kunt u zelf aan buikpijn doen?

U kent zelf uw kind het beste en u voelt waarschijnlijk heel goed aan of er iets aan de hand is met uw kind. U kunt een aantal dingen voor uw kind doen als hij/zij (regelmatig) klaagt over buikpijn, namelijk:

 • neem de klachten van uw kind altijd serieus, de pijn is echt ook als de oorzaak psychisch is
 • neem de tijd om te praten met uw kind, misschien maakt uw kind zich zorgen, stelt te hoge eisen aan zichzelf of zit er iets anders dwars
 • probeer stress en spanning voor uw kind zoveel mogelijk te beperken, uw kind moet echter wel leren omgaan met stressvolle situaties. Ze kunnen namelijk niet altijd vermeden worden
 • overleg met school en/of het kinderdagverblijf als uw kind aangeeft, of als u vermoedt, dat de oorzaak voor de buikklachten daar ligt
 • zorg voor voldoende lichaamsbeweging voor uw kind en gezonde voeding. Ook moet uw kind voldoende drinken
 • vraag uw kind wat voor cijfer hij/zij de buikpijn geeft, dit is een indicatie voor de ernst van de klachten
 • een warm kruikje tegen de buik van uw kindje kan de buikpijn verminderen
 • neem bij twijfel of regelmatig terugkerende klachten contact op met uw huisarts

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Als de buikpijn bij uw kindje plotseling ontstaat en in korte tijd erger wordt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Zeker wanneer uw kind ook koorts krijgt, is er meestal sprake van een infectie. Wanneer uw kindje vaak klaagt over buikpijn is het ook verstandig om een keer bij uw huisarts langs te gaan.

De huisarts kan bekijken of de pijn in de buik te maken heeft met lichamelijke oorzaken, psychische oorzaken of een combinatie van beide. Een eventuele behandeling kan bestaan uit: voedingsadviezen, leefstijladviezen, medicijnen of eventuele psychologische ondersteuning.

Extra informatie

Op de website van de Maag Lever Darm Stichting kunt u terecht voor informatie over alles wat met de spijsvertering te maken heeft. Er is erg veel informatie te vinden en u kunt er bijvoorbeeld ook de brochure bestellen “Buikpijn bij kinderen”. Op onze website coeliakie vindt u uitgebreide informatie over buikpijn en andere klachten bij coeliakie.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016