Header groot testWat is coeliakie?

Coeliakie (wordt uitgesproken als seu-lia-kíe) is een chronische darmaandoening en werd vroeger (soms nog) inheemse spruw genoemd. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten (gluten-intolerantie). Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en haver. Gluten zit ook in producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals brood, pizza, pasta, koek, taart en heel veel kant- en klaarproducten.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam van uw kind antistoffen maakt tegen eigen weefsel. Het komt ook regelmatig voor in combinatie met andere auto-immuunziekten zoals suikerziekte (diabetes type 1) bijvoorbeeld.

Hoe vaak komt coeliakie voor?

Bij coeliakie speelt erfelijkheid een rol, als één van de ouders de aandoening heeft, is de kans dat uw kind coeliakie heeft of krijgt ongeveer 10%. Recent onderzoek laat zien dat 1 op de 200 mensen deze aandoening heeft. Een deel van deze groep heeft daadwerkelijk klachten en een deel ook niet. De meeste mensen die geen klachten hebben, weten zelf niet dat ze coeliakie hebben.

Wat zijn de klachten bij coeliakie?

Voedsel waarin gluten zitten veroorzaakt bij uw kind met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies in de dunne darm. Door deze beschadiging werkt de dunne darm niet goed meer en kunnen voedingsstoffen uit het voedsel niet goed worden opgenomen. Deze beschadigingen in de dunne darm zorgen voor darmklachten als buikpijn en diarree.

Bij baby’s met coeliakie zullen de eerste klachten beginnen als hij/zij voor het eerst graanpap en/of broodkorstjes krijgt. Het kan ook zijn dat uw kind pas later (na een paar jaar) klachten ontwikkelt.

De klachten die jonge kinderen met gluten-intolerantie kunnen hebben zijn:

 • buikpijn
 • opgezette buik
 • dunne armen en benen
 • achterblijven in gewicht
 • achterblijven in groei
 • gebrek aan energie, vermoeidheid
 • bloedarmoede
 • diarree
 • verstopping
 • winderigheid
 • aften in de mond

 

Er bestaat een relatie tussen coeliakie en dermatitis herpetiformis, dit is een huidaandoening waarbij uw kindje blaasjes en rode bultjes op de huid kan krijgen die erg jeuken.

Wat kunt u zelf aan coeliakie doen?

Er is maar één oplossing om de klachten te voorkomen of ze te laten verdwijnen en dat is een glutenvrij dieet. Uw kind zal de rest van zijn/haar leven dit glutenvrije dieet moeten volgen. Elk spoortje gluten wat uw kind binnenkrijgt, zorgt opnieuw voor klachten en beschadigingen in de dunne darm.

Als uw kind geen gluten eet, zal het ook geen klachten hebben.

Het is in het begin even wennen, maar er valt goed te leven met coeliakie. Er zijn speciale glutenvrije producten te koop, in de supermarkt,  in een speciaalzaak (reformwinkel) en op internet. Wanneer uw kind start met het dieet zal het enkele weken duren voordat hij/zij klachtenvrij is, dit komt omdat de kleine ontstekingen in de darmen eerst moeten genezen en dat heeft even tijd nodig. U zult wel merken dat uw kind in de loop van die weken steeds minder pijn krijgt en uiteindelijk helemaal klachtenvrij is.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Als uw kind vaak klaagt over buikklachten is het goed om naar de huisarts te gaan. Hoe eerder u weet dat uw kind coeliakie heeft, hoe beter de dunne darm weer kan herstellen. Er zijn geen medicijnen die coeliakie kunnen verhelpen. Het is een chronische (levenslange) darmaandoening waarbij een glutenvrij dieet gevolgd moet worden.

Begeleiding van een kinderarts en diëtist is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kind goed groeit, zich goed ontwikkelt en geen voedingsstoffen tekort komt. Op onze website vitaminen vindt u informatie over de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen van uw kind.

Extra informatie

Gluten zit niet alleen in voedsel, ook sommige soorten schmink en knutselspullen bevatten gluten. Dit komt omdat tarwebestanddelen als een soort lijmmiddel in heel veel producten verwerkt worden. Wees dus ook alert op dit soort producten wanneer uw kind gluten-intolerantie heeft.

Geef bij uw apotheek aan dat uw kind coeliakie heeft. Sommige geneesmiddelen bevatten gluten. Wanneer uw kind medicijnen voorgeschreven krijgt, ziet de apotheek direct welke medicijnen niet geschikt zijn voor uw kind.

Voedingsmiddelen die glutenvrij zijn, zijn soms voorzien van het volgende beeldmerk. Staat dit plaatje op een product, dan weet u zeker dat uw kindje dit veilig kan eten. Symbool glutenvrij eten

Op onze website coeliakie vindt u uitgebreide informatie over coeliakie. Wat gebeurt er in de darmen bij iemand met coeliakie? Wat zijn de klachten waar iemand mee te maken kan krijgen? Welke impact heeft een glutenvrij dieet op het dagelijkse leven? Bij deze darmaandoening geldt… glutenvrij = klachtenvrij! Verder vindt u hier praktische tips voor het omgaan met coeliakie en informatie voor de omgeving om rekening te houden met coeliakie.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) zet zich in voor mensen met coeliakie en hun omgeving.  De vereniging wil het leven met een glutenvrij dieet makkelijker maken door: voorlichting te geven, lotgenotencontact te bevorderen, belangenbehartiging en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

De jongerencommissie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging is erop gericht om jongeren te helpen hun darmaandoening te accepteren en met hun glutenvrije dieet om te gaan. Een kind wil nou eenmaal niet anders zijn dan zijn vriendjes. Er worden veel speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op de website jong en glutenvrij vindt u meer informatie over wat deze jongerencommissie voor uw kind kan betekenen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016