Header groot test

Wat is een extra tepel?

Heel soms wordt een baby geboren met één of meerdere extra tepels. In sommige gevallen is het alleen een tepel in andere gevallen is er ook onderliggend melkklierweefsel aanwezig. Een extra tepel wordt ook wel accessoire tepel genoemd.

Hoe vaak komt een extra tepel voor?

Bij 2-6% van de meisjes komt een extra tepel voor. Bij de jongens ligt dat percentage iets lager, namelijk tussen de 1 en 3%. Bij mensen met een negroïde, Japanse en Joodse afkomst komt dit fenomeen relatief vaker voor.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een extra tepel eruit?

Hoe ziet een extra tepel er uitExtra tepels geven over het algemeen geen medische klachten. Het ziet eruit als een roze verheven plekje of een echt tepeltje maar dan ontbreekt in de meeste gevallen de tepelhof (het donkere gekleurde randje om de tepel heen). De extra tepel(s) zit meestal onder de normale tepel maar ze kunnen voorkomen langs de hele melklijn. De melklijn is een denkbeeldige lijn vanaf de liezen over de borstkas en tepel tot aan de oksel.

In de pubertijd kan een extra tepel reageren op hormonale veranderingen zoals bijvoorbeeld menstruatie en kan daarbij groter en pijnlijk worden. Daarnaast kan het ook emotioneel problemen geven. Uw kind kan zich schamen voor dit afwijkende verschijnsel. Dit kan uw kind beperken in zijn/haar sociale activiteiten.

In sommige gevallen wordt een extra tepel ten onrechte aangezien voor een moedervlek.

Wat kunt u zelf aan een extra tepel doen?

U kunt zelf niets doen. Als uw kindje nog jong is, hoeft er niets te gebeuren aan de extra tepel(s). Komt uw kind in de puberteit dan kunt u ervoor kiezen om de extra tepel(s) door middel van een operatie te laten verwijderen. Dit heeft voornamelijk te maken met cosmetische redenen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U kunt naar een dokter gaan als uw kind emotioneel gezien problemen krijgt vanwege dit verschijnsel

De medische naam voor extra tepel is polytheliaExtra informatie

Wanneer er voor wordt gekozen de extra tepel niet te verwijderen, moet de extra tepel goed in de gaten worden gehouden op zwellingen en huidafwijkingen.

Het kan zijn dat een extra tepel gepaard gaat met een afwijking aan de urinewegen. Bij eventuele urineafwijkingen zal eerder een echo van de urinewegen gemaakt worden om eventuele onderliggende aandoeningen op te sporen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016