Header groot test

Wat zijn flaporen?

Afstaande oren worden in de volksmond ook wel ‘flaporen’ of ‘zeiloren’ genoemd. Ze zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Normaal staat de oorschelp dicht tegen het hoofd aan. Er is sprake van een flapoor als de ruimte tussen het hoofd en de oorschelp meer dan 2 cm is.

Hoe vaak komen flaporen voor?

Ongeveer 5% van de bevolking heeft afstaande oren. Bij jongens en meisjes komt het even veel voor.
Vaak zitten flaporen ook in de familie. Heeft u zelf of uw partner flaporen (gehad), dan heeft uw kindje ook een grotere kans op afstaande oren.

Wat zijn de klachten en hoe zien flaporen eruit?

Hoe zien flaporen er uitHeeft uw kindje flaporen, dan kan hij/zij net zo goed horen als iemand met ‘normale’ oren. De klachten zijn vooral van psychische aard. U bent misschien bang dat uw kind gepest gaat worden op school, kinderen zijn hard en zeggen alles tegen elkaar. Misschien heeft u het idee dat uw kind eronder lijdt. Misschien wéét u dat uw kind eronder lijdt omdat hij/zij zelf aangeeft verdrietig te zijn over zijn/haar oren of zich ervoor te schamen.

Jongens hebben emotioneel gezien vaker last van afstaande oren om de simpele reden dat zij hun oren vaak niet kunnen verbergen onder lange haren.

Wat kunt u zelf aan flaporen doen?

U kunt zelf niets doen aan afstaande oren, ze zijn aangeboren en daardoor niet te voorkomen. Het enige wat u kunt doen, is naar uw huisarts gaan voor een verzoek om een oorcorrectie. De medische term voor een dergelijke correctie is otoplastiek.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Wanneer u het idee heeft dat uw kind lijdt onder zijn/haar flaporen, óf u wilt voorkomen dat het zover komt, dan kunt u bij uw huisarts vragen om een oorcorrectie. Uw huisarts zal u doorverwijzen naar een KNO-arts of een plastisch chirurg. Oorcorrecties vinden voornamelijk plaats tussen de leeftijd van 5 à 6 jaar omdat het oor rond deze tijd volgroeit is. Ook heeft uw kind op die leeftijd hoogstwaarschijnlijk nog weinig emotionele schade ondervonden van zijn/haar flaporen.

Een oorcorrectie is een relatief kleine ingreep. Er wordt een snee achter het oor gemaakt. Het kraakbeen wordt opnieuw ‘in model gebracht’ en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft, doordat het oor dichter tegen het hoofd komt te staan, wordt verwijderd. Er blijft uiteindelijk een klein littekentje over maar dat is meestal niet of nauwelijks zichtbaar.

Het is belangrijk dat uw kind een reëel verwachtingspatroon heeft van de ingreep, de stand van de oren zal aanzienlijk verbeteren maar perfectie bestaat niet.

Extra informatie

Omdat afstaande oren een afwijking is die geen ‘lichamelijke functionele beperkingen’ geeft, zoals dat zo mooi heet, valt een oorcorrectie niet onder de basisverzekering. Bij vrijwel alle zorgverzekeraars zit een oorcorrectie (otoplastiek) wel in het aanvullende pakket. Er zijn ook zorgverzekeraars die de ingreep vergoeden gekoppeld aan een bepaalde leeftijdsgrens.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016