Header groot test

Wat is griep?

Een stevige verkoudheid wordt al snel griep genoemd, maar echte griep is wat anders, daar is uw kind behoorlijk ziek van. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en is zéér besmettelijk. Griep treedt meestal op in de winter of vroeg in het voorjaar, tijdens het griepseizoen. In zo’n griepseizoen kunnen er verschillende influenzavirussen tegelijk voorkomen. Een bekend virus is bijvoorbeeld het H1N1 influenzavirus wat in 2011 de Mexicaanse griep veroorzaakte.

Het influenzavirus zorgt voor een infectie van de luchtwegen en wordt onder andere overgedragen door hoesten, niezen, praten en een hand geven. Het virus zit namelijk in snot, slijm en speeksel en wordt erg makkelijk overgedragen via de lucht of via de handen.

Hoe vaak komt griep voor?

Gemiddeld krijgt 30% van de kinderen echt griep tijdens de jaarlijkse griepgolf. Bij volwassenen ligt dat percentage lager, namelijk op 10%. Bij kinderen komt griep vaker voor omdat het erg besmettelijk is en makkelijk wordt overgedragen in groepen zoals op school of op het kinderdagverblijf. Kinderen zijn over het algemeen erg fysiek ingesteld en hebben veel lichamelijk contact waarbij het virus kan worden overgedragen.

Wat zijn de klachten bij griep?

Griep begint meestal vrij plotseling, binnen een paar uur kan uw kind zich al behoorlijk ziek voelen. De klachten die uw kindje kan krijgen, die horen bij griep zijn:

 

Griep gaat vanzelf weer over. De koorts en pijn zakken meestal na 3 tot 5 dagen weer af. Het kan soms wel een paar weken duren voordat uw kindje zich weer helemaal de oude voelt.

Wat kunt u zelf aan griep doen?

Als uw kindje griep heeft, is het erg verstandig om te zorgen voor voldoende rust. Uw kind hoeft niet persé in bed te liggen. Kinderen geven heel goed hun grenzen aan. Ze gaan spelen als het lukt en gaan vanzelf weer liggen als het even niet meer gaat. Daarnaast is het erg belangrijk voor uw kind om voldoende te drinken, want door de koorts verliest uw kindje veel vocht.

Griep is voornamelijk een kwestie van uitzieken, toch kunt u uw kindje  helpen:

 • Bij koorts mag uw kindje paracetamol hebben, kijk voor de juiste doseringen op de verpakking of in de bijsluiter
 • Bij keelpijn kunt u uw kindje op een keelsnoepje laten sabbelen. Doe dit alleen wanneer uw kind groot genoeg is, zodat hij/zij zich niet in een snoepje kan verslikken. Hele kleine kindjes kunnen de keel smeren door steeds een beetje te drinken
 • Baby’s kunnen met een verstopte neus moeilijk drinken. Bij een verstopte neus kunt u uw kindje zoutoplossing of xylometazoline geven. Dit is verkrijgbaar in neusspray en neusdruppels.Kijk voor het gebruik altijd goed op de verpakking of overleg met de huisarts of apotheek

 

U kunt ook proberen het risico op besmetting met het griepvirus te verkleinen. Hieronder staan een aantal tips die u hierbij kunnen helpen:

 • Bedek neus en mond van uw kindje als hij/zij moet niezen en/of hoesten
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruiken
 • Was de handen van uw kind en die van uzelf regelmatig met water en zeep, in ieder geval na het snuiten, niezen en/of hoesten
 • Probeer de neus en mond van uw kind zo min mogelijk aan te raken
 • Als uw kindje heeft gespeeld met speelgoed, neem dit dan af met een natte doek voor zover mogelijk

 

Griep kan echt gevaarlijk zijn en moet niet worden onderschat. Er zijn geen medicijnen die griep kunnen genezen. Antibiotica helpen niet, deze medicijnen helpen alleen tegen bacteriën en griep wordt veroorzaakt door een virus. Tegen de koorts en pijn mag uw kind wel een pijnstiller hebben.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Soms gaat griep bij uw kindje niet vanzelf over en is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Er kunnen namelijk, als complicatie van griep, andere ziekten bijkomen zoals longontsteking. Deze ziekten moeten wél behandeld worden. Neem contact op met uw huisarts wanneer uw kind:

 • Kortademig wordt
 • Suf wordt
 • Heel weinig drinkt en plast
 • Erg veel slijm ophoest
 • Koorts heeft, kinderen onder de 2 jaar dezelfde dag bellen en kinderen ouder dan 2 jaar na drie dagen koorts bellen
 • Opnieuw koorts krijgt na een paar koortsvrije dagen

 

Wanneer u ongerust bent, kunt u altijd contact opnemen met de huisarts.

Extra informatie

Griep veroorzaakt al eeuwenlang epidemieën. Van een griepepidemie is sprake wanneer er minimaal 2 weken achter elkaar 51 op de 100.000 mensen griepverschijnselen hebben. Soms ontwikkelt zich een nieuwe variant van het influenzavirus waartegen vaccinatie niet voldoende beschermt. Er zijn bepaalde griepvirussen die ervoor zorgen dat jaarlijks mensen overlijden aan griep, het moet dan ook niet onderschat worden.

Op de website de grote griepmeting wordt het griepvirus in kaart gebracht. U vindt er de actuele stand van zaken op een kaart van Nederland. U kunt dus ook kijken of het griepvirus bij u in de buurt actief is. Daarnaast is er ook informatie en nieuws te vinden over griep.

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) heeft op haar website een speciaal ‘Dossier Griep’ staan. Hier kunt u griep op de voet volgen met actuele weekcijfers, informatie vinden over griep bij de veelgestelde vragen, er zijn nieuwsbrieven over griep en meer.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016