Header groot test

Wat is groeipijn?

Kleine kinderen geven soms aan dat ze pijn in hun benen hebben, meestal rond de knieën, in het scheenbeen of in de kuiten. Dit heet groeipijn en komt meestal ’s avonds en ’s nachts voor. Overdag is er weinig van te merken. Botten groeien voornamelijk in rust en als ze niet worden belast. Dit verklaart waarom uw kind overdag weinig tot geen last heeft van groeipijn.

De groeipijn treedt op tijdens de zogenaamde ‘groeispurts’, uw kindje groeit dan in een kort tijdbestek relatief hard. Botten groeien sneller dan spieren en pezen, hierdoor ontstaat er grote rek op de  spieren en pezen bij de aanhechting van de botten, dit veroorzaakt waarschijnlijk ook de pijn. Daarnaast kan het zijn dat het vlies wat om de beenspieren zit onder spanning komt te staan, ook dit is erg pijnlijk. De eerste groeispurts kunnen al plaatsvinden vanaf de leeftijd van 3 jaar, ze kunnen tot het einde van de puberteit duren.

Hoe vaak komt groeipijn voor?

Zeker één op de tien kindjes heeft last van groeipijn, vaak al vanaf peuter leeftijd. Kinderen tussen de 4 en 10 jaar hebben de meeste last van groeipijn. Meisjes klagen iets vaker over groeipijn dan jongens. Waarom meisjes meer last hebben, is niet bekend.

Wat zijn de klachten bij groeipijn?

Klachten bij groeipijnUw kindje voelt scherpe pijnscheuten diep in het been, heel soms ook in de armen. De pijn komt meestal in aanvallen en houdt ongeveer een kwartier aan, vervolgens ebt de pijn weg. Na een tijdje komt de volgende pijnscheut. Het is belangrijk om te weten dat uw kindje soms dagen tot zelfs weken helemaal geen last heeft van groeipijn.

Naast deze pijn in de benen kan uw kindje ook hoofdpijn hebben, buikpijn en huilbuien. Uw kind kan vermoeid raken omdat de pijn met name in de avond en ’s nachts voorkomt, kost dat uw kindje de nodige slaap. Groeipijn is een pijnlijk maar verder onschuldig verschijnsel.

Wat kunt u zelf aan groeipijn doen?

Groeipijn bij uw kindje is niet te voorkomen. Wat u wel voor uw kindje kunt doen is:

  • Het been/ de benen licht masseren
  • Een warme kruik tegen de benen aan leggen of in een warm bad. Warmte vermindert de pijn
  • Strekoefeningen doen, dit zorgt voor een betere doorbloeding en dit kan de pijn verzachten
  • Uw kind een stukje door de kamer laten lopen, door belasting van het been, kan de pijn wat afzakken
  • Bij uw kind blijven tijdens deze aanvallen van pijn, uw aanwezigheid geeft al geruststelling
  • Leg een kussen onder de onderbenen waardoor de benen een beetje gebogen liggen
  • Een pijnstiller geven

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Groeipijn is niet iets waarmee u naar de dokter hoeft te gaan. Bij aanhoudende pijn is het wel verstandig om de dokter te raadplegen. Als uw kindje overdag ook last van pijn in de benen heeft, koorts heeft of zwelling rondom de gewrichten dan moet u de huisarts ernaar laten kijken. Dit geldt ook wanneer uw kindje zoveel pijn heeft dat het zijn/haar been niet meer goed kan bewegen.

Extra informatie

Het lijkt erop dat kinderen die in een periode zitten waarin ze veel last hebben van groeipijn, na een actieve dag waarin ze veel hebben gespeeld, gerend, gesport of op een andere manier hun benen hebben belast, ’s nachts meer pijn hebben.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016