Header groot test

Hand- voet- en mondziekte is een zeer besmettelijke virusziekte veroorzaakt door het enterovirus of het coxsackievirus. Er ontstaan vlekjes en blaasjes op de handen, de voeten en in de mond. Het virus wordt overgedragen door het vocht uit de blaasjes, door hoesten en/of via de ontlasting. Besmetting kan ook plaats vinden via handen, bestek, speelgoed etc. waar het virus op terecht is gekomen.

Hand-, voet- en mondziekte heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 3 tot 6 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden. Uw kind is al besmet met het virus én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt. Hand-, voet- en mondziekte is ook nog besmettelijk enige weken nadat uw kindje al weer is opgeknapt. Mensen die wel besmet zijn met het virus maar niet ziek zijn geworden, kunnen ook anderen besmetten.

Hoe vaak komt hand- voet- en mondziekte voor?

Niet iedereen die besmet wordt met het virus wordt ook daadwerkelijk ziek. Ongeveer 10 tot 20% van de besmette personen zal ziek worden. Vooral kinderen krijgen hand-, voet- en mondziekte.

Hand- voet- en mondziekte komt relatief veel voor (kleine epidemietjes) in de nazomer en de herfst en met name bij kinderen tot 10 jaar waarbij een piek ligt bij kinderen in de leeftijd tussen 1 en 5 jaar.

Wat zijn de klachten bij hand- voet- en mondziekte en hoe ziet het eruit?

Zowel kinderen als volwassenen kunnen besmet worden met het virus dat hand-, voet- en mondziekte veroorzaakt. Vooral kinderen tot 10 jaar Hand-, voet- en mondziektekunnen er ook daadwerkelijk ziek van worden. De klachten die hierbij als eerste optreden zijn:

 

12 tot 36 uur na de eerste symptomen ontstaan er kleine rode vlekjes en blaasjes (2 – 5 mm) in de mond die erg makkelijk kapot gaan. Deze blaasjes lijken op aften en zijn over het algemeen erg pijnlijk wat eten en drinken voor uw kleintje moeilijk maakt. Vervolgens ontstaan deze rode vlekjes en blaasjes ook op de handen (handpalmen) en voeten (voetzolen). Sommige kinderen zitten onder de blaasjes en anderen hebben maar één of enkele blaasje(s). Hand- voet- en mondziekte gaat vanzelf binnen 14 dagen weer over.

Wat kunt u zelf aan hand- voet- en mondziekte doen?

U kunt hand- voet- en mondziekte niet voorkomen of genezen, het is een virusinfectie die vanzelf weer overgaat. U kunt het uw kind wel wat aangenamer maken tijdens de hand-, voet- en mondziekte. Hieronder een aantal tips:

 • geef uw kind met koorts altijd voldoende te drinken, vaak kleine beetjes is prima, het hoeft niet in één keer heel veel te zijn.
 • een waterijsje of ijsblokjes geven verkoeling in de zere mond- en keelholte, het telt gelijk als drinkvocht
 • geef uw kind zacht eten en drinken, dat betekent niet te sterk gekruid of te zuur. Dit doet vaak pijn aan de wondjes in de mond
 • zorg dat uw kind voldoende rust; hand-, voet- en mondziekte vraagt veel van het lichaam. Uw kind hoeft niet persé in bed te liggen en mag naar buiten.
 • uw kind geeft waarschijnlijk zelf het tempo goed aan en gaat vanzelf liggen als het niet meer gaat
 • uw kind mag eventueel paracetamol tegen de pijn
 • een beetje extra aandacht, tijd en liefde doen het altijd goed!

 

Het is niet zinvol om besmette kinderen thuis te houden van school of kinderdagverblijf omdat ook niet zieke kinderen én volwassenen het virus verspreiden.

Goede hygiëne is de belangrijkste bescherming tegen een besmetting met het virus. Hieronder staan een aantal tips om risico op besmetting met het virus te verkleinen en/of te voorkomen:

 • maak minimaal één keer per dag het toilet schoon en was de handen na ieder toiletbezoek
 • verschoon dagelijks de handdoek in het toilet. Het gebruik van papieren handdoekjes heeft de voorkeur
 • gebruik geen stoffen zakdoeken maar wegwerpzakdoekjes bij hoesten en niezen. Doe ze direct in de prullenbak na gebruik en laat uw kind de handen wassen
 • houd de nagels van uw kind kort
 • ventileer slaapkamers en liefst ook woonkamer voldoende
 • voorkom gemeenschappelijk gebruik van handdoeken, washandjes, theedoeken etc.
 • reinig speelgoed regelmatig, zeker als het door uw kindje in zijn/haar mond wordt gestopt
 • vermijd contact met het vocht uit opengebarsten blaasjes

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Er zijn geen medicijnen tegen de hand-, voet- en mondziekte, toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan, namelijk:

 • als uw kind veel minder drinkt dan normaal
 • als uw kind suf en zieker wordt
 • als uw kind hoge koorts krijgt
 • als hij/zij blijft huilen

Extra informatie

Met enige regelmaat duikt het fabeltje op dat hand-, voet- en mondziekte bij de mens hetzelfde is als mond-en klauwzeer bij dieren (vee). Dit is absoluut niet waar! Het wordt door een ander virus veroorzaakt.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016