Header groot testWat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn hele kleine beestjes met 6 pootjes. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en kan verschillende kleuren hebben, van zandkleur tot bijna zwart. Ze leven alleen op hoofden van mensen en voeden zich daar met het bloed dat ze uit de hoofdhuid opzuigen. Hoofdluizen kunnen niet springen en vliegen. Ze klimmen van de ene haar op de andere en zijn vrij vlug. Hierdoor kunnen ze ook heel eenvoudig via petten, jassen en mutsen die aan de kapstok hangen overlopen naar een andere jas of muts.

hoe ziet hoofdluis er uitEen volwassen hoofdluis leeft ongeveer één maand. In die tijd kan het rond de 250 eitjes leggen bij de haarwortels van uw kind. Deze eitjes worden neten genoemd. De neten komen na ongeveer 8 dagen uit. Ze zijn moeilijker te zien dan de hoofdluis omdat een neet kleiner is, ongeveer 1 mm en een beetje wit/geel van kleur. Op blond haar zijn ze slecht te zien. Neten lijken op roos. Het verschil tussen neten en roos is dat u roos makkelijk tussen uw nagels uit het haar kunt halen en neten zitten vastgekleefd aan de haren en laten zich niet goed verwijderen. Neten zitten bij voorkeur in de haren in de nek, achter de oren en onder de pony op het voorhoofd. Als een neet is uitgekomen, blijft er een wit leeg hulsje achter in de haren. Na ongeveer 10 dagen kunnen ook deze luizen weer eitjes leggen.

Hoe vaak komt hoofdluis voor?

Hoofdluizen komen erg vaak voor op basisscholen. Jaarlijks krijgen bijna 250.000 kinderen te maken met hoofdluis, dat is ongeveer 15% van de kinderen tussen de 4-12 jaar. Doordat hoofdluis erg besmettelijk is, breidt het zich snel uit op school en/of kinderdagverblijven. Kinderen zijn over het algemeen erg fysiek ingesteld en hebben veel lichamelijk contact waarbij hoofdluis snel kan worden overgedragen.

Als u merkt dat uw kind vaak op zijn/haar hoofd krabt en/of als u bericht krijgt van school dat er hoofdluis is geconstateerd in de klas, is het belangrijk de haren van uw kind(eren) te controleren.

Wat zijn de klachten bij hoofdluis?

Hoofdluizen leven van mensenbloed. Ze prikken in de hoofdhuid van uw kind en zuigen daar bloed op. Die kleine plekjes kunnen erg jeuken. Dat is dan ook de voornaamste klacht, jeuk op het hoofd.
Pas als het aantal luizen toeneemt op het hoofd van uw kind, zal hij/zij meer jeukklachten krijgen en gaan krabben. Dit kan best 7 tot 14 dagen na de besmetting zijn.

Wat kunt u zelf aan hoofdluis doen?

Er heerst nog steeds een taboe rondom hoofdluisbesmetting omdat het vaak in verband word gebracht met slechte hygiëne. Dit is echter niet aan de orde, sterker nog luizen houden vooral van lekker schoon en fris gewassen haar.

U kunt uw kind regelmatig op hoofdluis controleren, zeker als het heerst op school en/of op het kinderdagverblijf. Voorkomen is in dit geval ook beter dan bestrijden.

  • Doe de jas, sjaal etc. van uw kind op de kapstok op school en/of kinderdagverblijf in een luizenzak
  • Controleer de haren van uw kind met een luizenkam boven een stuk wit papier

 

Heeft uw kind toch hoofdluis dan zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen om weer van de hoofdluis af te komen. Er bestaan luizen- en/of netenkammen, dit zijn hele fijne kammetjes om de luizen en neten uit het haar kammen. Daarnaast zijn er speciale lotions en shampoos om luizen en neten te doden.

  • Houd de nagels van uw kind kort om wondjes door krabben te voorkomen
  • Controleer ook degenen binnen uw gezin die met uw besmette kindje in aanraking zijn geweest. Herhaal dit iedere week totdat de besmetting achter de rug is
  • Behandel alle met hoofdluis besmette personen tegelijk, dus ook eventuele broertjes/zusjes en/of ouders
  • Vermeld op school dat uw kind luizen heeft om verdere besmetting in te dammen
  • Kam de haren van uw kind met een netenkam. Een luizenkam verwijdert de neten niet. Blijven de neten zitten dan groeien ze uit tot hoofdluis en is het probleem nog niet verholpen
  • Kam de haren van uw kind gedurende twee weken dagelijks met een netenkam. Bij nat haar kamt u het makkelijkst de luizen en neten eruit
  • Controleer de haren in de nek, achter de oren en bij het voorhoofd (onder een pony) regelmatig na de behandeling

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in maart 2011 bepaalde onderdelen van het hoofdluisprotocol aangepast. Het advies om kleding, beddengoed, meubels, knuffelbeesten etc. luizenvrij te maken door ze heet te wassen of luchtdicht te verpakken, is komen te vervallen. De nadruk ligt op behandeling van de persoon met hoofdluis en controle op personen in de omgeving.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Voor de behandeling van hele jonge kindjes (onder de 6 maanden) met lotions, shampoo of andere middeltjes, is het verstandig om eerst even met uw huisarts te overleggen. Ook als uw kind de hoofdhuid kapot heeft gekrabd, is het verstandig even langs de huisarts te gaan.

Extra informatie

Op de website luizenradar kunt u een besmetting met hoofdluis melden en zien of er besmettingen in uw regio zijn gemeld.hoofdluis

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een vereniging die opgericht is door ouders. De doelstelling is om het aantal besmettingen met hoofdluis te laten dalen. Hiervoor is een landelijk hoofdluisprotocol ingevoerd en wordt actief aan voorlichting gedaan. Kijk voor meer informatie op de website Landelijk Steunpunt Hoofdluis
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016