Header groot testWat is een huilbaby?

Alle baby’s huilen, maar niet alle baby’s zijn een huilbaby. De gemiddelde huilduur verschilt per leeftijd. In de eerste weken na de geboorte huilt uw baby gemiddeld 1,5 uur per dag. Dat loopt op totdat rond de zesde week een piek wordt bereikt en uw kindje gemiddeld zo’n 2,5 uur per dag huilt. Daarna zakt de huilduur weer af naar ongeveer 1,5 uur per dag. Rond de vierde maand huilen baby’s gemiddeld minder dan één uur per dag.

Deskundigen houden als definitie voor een huilbaby de zogenaamde “regel van 3” aan met de volgende criteria: “het baby’tje huilt meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen in de week, meer dan 3 weken achter elkaar.”

Waarom een baby extreem veel huilt, is niet helemaal duidelijk. Op dit moment is de meest gegeven verklaring dat het zenuwstelsel van sommige baby’s nog niet helemaal klaar is voor de grote wereld, vaak bij te vroeg geboren kindjes. Als gevolg hiervan raken die baby’tjes makkelijk en snel overprikkeld en geven dit aan door te huilen, veel te huilen en soms zelfs urenlang ontroostbaar te krijsen.

Hoe vaak komt een huilbaby voor?

Geschat wordt dat extreem veel huilen bij ongeveer 15% van de baby’s voorkomt. Uit onderzoek blijkt ook dat het bij baby’tjes met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) vaker voorkomt dan bij baby’s met een normaal geboortegewicht. Dit ondersteunt de stelling dat een onrijp zenuwstelsel een reden is voor het extreme huilgedrag.

Wat zijn de klachten bij een huilbaby?

Extreem veel, lang en intensief huilen is de voornaamste klacht. Soms is huilen zacht uitgedrukt maar is er echt sprake van onophoudelijk krijsen. Daarnaast zijn er nog andere aanwijzingen waar u op kunt letten, zoals:

 • huilbabyVoorkeurshouding van het hoofdje
 • Uw baby zoekt weerstand met het hoofdje (gaat met het hoofdje ergens tegenaan liggen)
 • Slecht en onrustig slapen (hazenslaapjes)
 • Neiging tot overstrekken (het lijfje ligt in een kromme vorm meestal met een hol ruggetje en het hoofdje naar achteren in de nek)
 • Drinkproblemen zoals vaak verslikken, gulzig en onrustig
 • Veel spugen
 • Koude handjes en voetjes
 • Protesteren bij het aan- en uitkleden
 • Onrustig gedrag tussen het huilen door
 • Zich moeilijk laten troosten
 • Heel bewegelijk, vaak zelfs overbewegelijk
 • Schrikachtig
 • Uw baby wordt wat rustiger als u hem/haar oppakt, zodra de baby wordt neergelegd begint het huilen weer

 

Door het vele huilen en weinig tot niet slapen raakt u uitgeput, maar uw baby ook! Vermoeidheid wordt al snel oververmoeidheid waardoor uw baby helemaal niet meer kan slapen, slecht drinkt en nog meer gaat huilen. U kunt al binnen een aantal weken vast zitten in een vicieuze cirkel. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van hulp. U hoeft dit niet alleen op te lossen.

Het is een schrale troost als u er midden in zit, maar bij de meeste baby’s is het huilpatroon rond de vierde maand verminderd tot een normaal niveau van minder dan één uur per dag.

Wat kunt u zelf aan een huilbaby doen?

Er is normaal huilgedrag en extreem huilgedrag bij baby’tjes. Naast de ‘regel van 3’ is het erg belangrijk om uw eigen beleving van het huilgedrag van uw baby aan te geven bij het consultatiebureau of uw huisarts. Naast het feit dat uw baby een bepaald aantal uren per dag huilt, speelt ook het principe van draaglast en draagkracht. Wat de ene ouder gewoon vindt, vindt de ander misschien extreem huilgedrag, dat verschil in beleving uit zich in draaglast. Daarnaast is er sprake van draagkracht. De ene ouder zal eerder over de grens van draagkracht heen gaan dan de ander. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een alleenstaande ouder of een situatie waarin de baby niet alleen u maar ook uw andere kinderen ’s nachts uit de slaap houdt.

Uw baby en u reageren op elkaar. Wanneer u moe en overprikkeld raakt, voelt uw kindje dat aan en zal daar weer onrustig op reageren. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar probeer uw kindje niet geïrriteerd te benaderen. Als u een huilbaby heeft, zorg dan ook goed voor uzelf. Zorg ervoor dat u aan uw rust toekomt, zodat u voldoende fit blijft om met de slopende situatie om te gaan. Vraag bijvoorbeeld iemand om een paar uur op uw kindje te passen zodat u even tijd heeft om zelf “bij te tanken”.

Tips die betrekking hebben op de verzorging van uw baby waardoor het huilen kan verminderen:

 • Stel uw baby aan zo min mogelijk prikkels bloot
 • Pak uw baby niet steeds op om ermee rond te lopen dit geeft teveel prikkels. Vasthouden kan wel maar blijf zoveel mogelijk op één plek
 • Laat uw baby in een rustige omgeving slapen, bij voorkeur niet in een woonkamer met andere mensen en veel geluiden
 • Zorg voor voldoende rust
 • Zorg voor een regelmatig ritme
 • Inbakeren bij het slapen kan uw baby tot rust brengen

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Als uw baby veel huilt, is het niet meer dan logisch dat u zich afvraagt of uw baby’tje wel gezond is. Krijgt hij/zij wel voldoende voeding binnen? Heeft de baby pijn? Waarom slaapt hij/zij zo weinig? Het belangrijkste advies is: luister goed naar uw eigen gevoel en overleg met uw huisarts en eventueel andere deskundigen zoals een fysiotherapeut of ostheopaat.

Extreem huilgedrag kan een lichamelijke oorzaak hebben. Bij de bevalling komt er heel wat kracht op het hoofdje en de nek van uw baby te staan. Bij sommige kindjes kan dit leiden tot het afklemmen van een zenuw in het nekje. Hierdoor kan bewegingsverlies en pijn in het hoofd en nekje van uw baby ontstaan. Er kunnen ook andere zenuwen bekneld raken die effect hebben op de darmen (krampjes, reflux, winderigheid), of spieren zoals de tongspier (drinkproblemen) of de monnikskapspier (voorkeurshouding van het hoofdje). Kijk voor meer informatie over blokkades in het hoofd/halsgebied ook bij KISS syndroom. Eventuele lichamelijke klachten kunnen meestal vrij eenvoudig worden opgelost door een aantal behandelingen bij de fysiotherapeut of een ostheopaat.

Extra informatie

Het is niet ongewoon dat u weleens het gevoel krijgt: “Ik doe mijn kind wat aan als het huilen nu niet stopt” U hoeft zich hiervoor niet te schamen, maak het bespreekbaar met uw huisarts.

Voor meer informatie over huilbaby’s kunt u terecht op de website Ouders online. Daar is een brochure beschikbaar over huilbaby’s (Ga via service naar brochures en dan naar huilbaby’s) met o.a. tips hoe om te gaan met uw huilende baby, maar ook om zelf op de been te blijven.

Voor een overzicht van alle ostheopaten in Nederland en wat een ostheopaat voor u kan betekenen, kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016