Header groot testWat is een voorwerp inslikken?

Kleine kinderen zijn net stofzuigertjes. Ze bewegen zich laag boven de grond en stoppen van alles in hun mond. Bij voorkeur kleine, gladde en glimmende voorwerpen zoals kraaltjes, knikkers, knoopcelbatterijen, muntjes, kleine onderdelen van speelgoed enz. En dan is het zomaar gebeurd… per ongeluk heeft uw kleine een voorwerp ingeslikt.

Hoe vaak komt het inslikken van een voorwerp voor?

Er zijn geen exacte cijfers bekend omdat niet ieder kind wat een voorwerp heeft ingeslikt een bezoek brengt aan een arts. Wel is bekend dat het in 80% van de gevallen gaat om kinderen jonger dan 5 jaar en dat het vaker jongentjes betreft dan meisjes.

Wat zijn de klachten bij het inslikken van een voorwerp?

Geen paniek, in de meeste gevallen geeft het inslikken van een niet-giftig voorwerp geen klachten.

Ingeslikt voorwerpBlijft een voorwerp in de keel steken dan zal uw kind erg onrustig worden. Omdat slikken moeilijk gaat loopt er speeksel uit de mond en uw kind kan het benauwd krijgen. Blijft een voorwerp in de slokdarm steken dan kan uw kind last krijgen van (heftige) onrust, kortademigheid, pijn achter het borstbeen, overmatige speekselproductie, braakneigingen, slecht eetgedrag (voedsel weigeren) en hij/zij zal hulp bij u zoeken (hulpzoekend gedrag). Blijft een voorwerp in de maag steken dan zal het in de meeste gevallen in het ziekenhuis verwijderd worden net als dit het geval is bij scherpe voorwerpen die in de slokdarm blijven steken.

Vertoont uw kindje geen van de bovenstaande klachten dan kunt u in principe gewoon afwachten. Blijf uw kind wel goed in de gaten houden, klachten kunnen ook pas enkele dagen later optreden. Heeft uw kind een giftig voorwerp ingeslikt, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Wat kunt u zelf aan een ingeslikt voorwerp doen?

Als uw kind iets heeft ingeslikt en er treden geen klachten op dan is er geen sprake van spoed, tenzij het ingeslikte voorwerp zelf giftig is zoals bijvoorbeeld een knoopcelbatterij. Blijf zelf zo rustig mogelijk en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen door bijvoorbeeld uw kind te laten overgeven.

De meeste voorwerpen zijn klein en glad en passeren de slokdarm vrij gemakkelijk. Als een voorwerp zonder problemen is ingeslikt dan is de kans erg groot dat het ook zonder problemen met de ontlasting het lichaam weer verlaat. Controleer de ontlasting van uw kind daarom iedere keer totdat u het voorwerp tegenkomt. Is dit na twee weken nog niet het geval ga dan naar uw huisarts.

Bedenk wel dat het voorwerp tijdens de reis in het maagdarmkanaal van uw kind o.a. maagsappen tegenkomt. Maagsappen tasten veel materiaalsoorten aan waardoor het voorwerp er meestal anders uitziet als het eruit komt dan wanneer het wordt ingeslikt.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Door de vorm en/of grootte van een voorwerp kan het gebeuren dat deze ergens blijft steken. Dit kan in de keel, slokdarm, maag of darmen zijn. Als het ingeslikte voorwerp ergens blijft steken en uw kind krijgt pijn, ga dan direct naar de huisarts. Hetzelfde geldt voor het inslikken van scherpe voorwerpen.

Tegenwoordig spelen kinderen veel met elektronisch speelgoed, hierin zitten vaak knoopcelbatterijtjes. Deze kleine batterijtjes worden makkelijk doorgeslikt maar kunnen ernstige klachten geven. Heeft uw kind een dergelijke batterij ingeslikt, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Wanneer uw kind een voorwerp inslikt gaat dit eigenlijk altijd per ongeluk. Als uw kind merkt dat u schrikt of bezorgd bent dan is de kans groot dat uw kind zal ontkennen dat er iets is gebeurd. Als u twijfelt of uw kindje iets heeft ingeslikt en het is binnen een paar dagen niet in de ontlasting terug te vinden dan kan er een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken of er ergens in het lijfje van uw kind een voorwerp vastzit. Vraag bij twijfel uw huisarts altijd om advies.

Extra informatie

Het is in principe niet nodig om uw kind een laxeermiddel te geven om het voorwerp sneller uit zijn/haar lichaam te krijgen. Bij het inslikken van een scherp voorwerp kan dit zelfs nadelen hebben. Door het geven van laxeermiddel nemen de darmbewegingen toe en wordt de kans op schade juist groter.

Heeft uw kind een voorwerp ingeslikt wat in de luchtpijp terechtkomt dan kan uw kind stikken. Probeer direct de Heimlichgreep en bel 112. Op de website van het Oranje Kruis vindt u informatie over hoe te handelen bij kinderen
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016