Header groot testWat is een insectenbeet of -steek?

Er zijn een aantal insecten die regelmatig bijten of steken, dit zijn: muggen, vlooien, teken, mieren, steekvliegen, bijen en wespen. Ze steken omdat ze leven van bloed zoals de mug of bijvoorbeeld uit zelfverdediging zoals de bij en de wesp.

Sommige kinderen hebben veel last van een beet of steek van een insect, anderen merken er nauwelijks iets van. Wanneer een insect uw kind bijt of steekt, komt er gif in de huid terecht. Het gif zorgt voor de jeuk, pijn en zwelling, niet de prik zelf. Een mier, mug en vlo voelt uw kind meestal niet steken, hij/zij krijgt jeuk aan de kleine rode bultjes die kunnen ontstaan. De meest pijnlijke steken zijn die van een bij, wesp en of steekvlieg. Steekvliegen worden ook wel dazen, bremsen of paardenvliegen genoemd.

Bijna iedereen is wel eens gestoken of gebeten door een insect, zeker kinderen omdat die vaak buiten spelen. Een insectenbeet of -steek kan erg vervelend en zelfs zeer pijnlijk zijn. Meestal blijft het daarbij, maar sommige mensen kunnen allergisch reageren op het gif van met name bijen en/of wespen. Ook van een tekenbeet kan uw kind op den duur erg ziek worden. Besmette teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen.

Hoe vaak komt een insectenbeet of-steek voor?

insectenbeet, insectensteekEen insectenbeet of –steek komt vaak voor, exacte cijfers zijn niet bekend. Bijen- en wespensteken komen het meest voor maar ook tekenbeten komen steeds vaker voor omdat op steeds meer plaatsen in Nederland teken opduiken.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een insectenbeet of-steek eruit?

Na een bijen- of wespensteek kan er een plaatselijke reactie optreden met pijn, zwelling en roodheid van de huid. Dit wordt ook wel urticaria of netelroos genoemd. Sommige kinderen kunnen ook heftig reageren op steken van muggen, ze krijgen dan last van heftige jeuk, zwelling en roodheid van de huid rondom de steekplaats.

Bij kinderen blijven de reacties in bijna alle gevallen beperkt tot een plaatselijke reactie. Is uw kind erg allergisch voor het betreffende gif dan kan het ook op andere plaatsen in het lichaam zwellingen krijgen. Een kind wat heel heftig reageert, moet direct naar een huisarts of naar de Spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

Wat kunt u zelf aan een insectenbeet of-steek doen?

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw kind wordt gestoken:

 • Leer uw kind nooit naar insecten te slaan, hierdoor zullen ze zich juist verdedigen door te steken
 • Laat uw kind oppassen bij het plukken van bloemen en fruit
 • Vermijd spelen in de buurt van vuilnisbakken en afvalemmers
 • Laat uw kind niet rechtstreeks uit een blikje drinken, er kan een insect in het blikje zitten
 • Bedek het lichaam van uw kind zoveel mogelijk maar vermijd felgekleurde kleding
 • Laat uw kind niet op blote voeten buiten lopen want bijen houden van klaver en wespen leven ook in de grond
 • Gebruik insectenwerende spray of crème met een hoog percentage DEET bij uw kind als het naar buiten gaat, dit werkt ook tegen teken die in het gras zitten

 

Wanneer uw kind toch gestoken is dan kunt u, afhankelijk van het insect, een aantal dingen doen voor uw kind:

 • Bij. Een bij laat na de steek zijn angel en het gifzakje achter. Deze moeten verwijderd worden door er met uw nagel of de stompe kant van een pincet overheen te schrapen. Let op: niet tussen de vingers eruit trekken, dan knijpt u het gifzakje leeg in de huid van uw kind. Daarna het wondje schoonspoelen en eventueel deppen met alcohol of jodium
 • Teek. Teken zijn kleine spinachtige insecten van 1-3 mm groot. Een teek moet zo snel mogelijk (in ieder geval binnen 24 uur) verwijderd worden, dan is de kans op besmetting die lijdt tot de ziekte van Lyme minimaal. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, liefst met een tekentang of een pincet, bij de kop van de teek. Draai voorzichtig rond zodat de weerhaakjes loslaten en verwijder de teek. Daarna het wondje schoonspoelen en eventueel deppen met alcohol of jodium. Let op: niet de teek verdoven met alcohol voor u deze verwijdert, de teek zal dan juist extra gif spuiten in de huid van uw kindje.
  Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet in uw agenda, mochten er klachten optreden dan wil de huisarts weten wanneer uw kindje is gebeten door een teek.

 

Jeuk- en pijnklachten kunnen worden onderdrukt door een koude lap eventueel met azijn op de steekplaats te leggen. Ook zijn er bij de drogist en/of apotheek anti-jeuk middeltjes verkrijgbaar.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In de volgende situaties is het heel belangrijk direct te handelen en contact op te nemen met uw huisarts, de huisartsenpost of 112. Doe dit wanneer uw kind:

 • In de mond of keel gestoken is
 • Gestoken is en u weet dat hij/zij allergisch reageert
 • Uw kind vlak na de insectenbeet of –steek benauwd wordt
 • Problemen heeft met slikken
 • Jeuk of een kriebelig gevoel in de handpalmen, voetzolen, gehemelte of tong krijgt
 • Misselijk wordt en moet overgeven
 • Zwellingen krijgt op andere plaatsen dan de steekplek
 • Bleek gaat zien en een verminder bewustzijn heeft

 

Daarnaast is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen als uw kind na de beet of steek:

 • Jeuk krijgt over het hele lichaam
 • Koorts krijgt
 • Een steeds groter wordende rode plek krijgt (met name na een tekenbeet)
 • Griepachtige verschijnselen krijgt en/of last van gewrichtsklachten enkele weken of maanden na de tekenbeet

Extra informatie

Kinderen onder de twee jaar mogen geen middelen tegen de jeuk gebruiken waarin menthol is verwerkt omdat menthol bij deze kinderen ernstige benauwdheid kan veroorzaken.

De fabel doet de ronde dat insecten worden aangetrokken door zoet bloed. Dat is echt onzin. Insecten reageren op de geur van de huid die bij ieder mens anders is. De ene huid ruikt “aantrekkelijker” voor een insect dan de andere.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016