Header groot test
Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Het kenmerkt zich door langdurige, hevige hoestbuien die wordt afgesloten met een lange gierende inademing.

De kinkhoestbacterie wordt overgedragen door niezen en hoesten. Kleine druppeltjes vocht die daarbij vrijkomen worden via de lucht weer door anderen ingeademd. Kinkhoest heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 7 tot 21 dagen duurt voordat de eerste klachten bij uw kindje optreden. Uw kind is al besmet met de kinkhoestbacterie én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt. Het is besmettelijk vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer 6 weken daarna.

Na enkele weken worden de hoestbuien minder frequent en minder heftig. Soms duurt het wel een maand of vier voordat het hoesten helemaal is gestopt.

Hoe vaak komt kinkhoest voor?

Kinkhoest komt tegenwoordig minder vaak voor in Nederland dan vroeger. Dit komt omdat het is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen kunnen worden ingeënt tegen kinkhoest (DKTP) als ze 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn en op 4 jarige leeftijd nog een laatste keer. Kijk voor extra informatie bij vaccinaties.

De inenting geeft een goede bescherming maar is geen garantie dat uw kind volledig beschermd is. Kinderen die zijn ingeënt en toch kinkhoest krijgen, hebben een milder verloop van de ziekte. De inenting biedt géén levenslange bescherming

Wat zijn de klachten bij kinkhoest?

Kinkhoest begint met een verkoudheid. Uw kindje niest, heeft lichte koorts en een prikkelende hoest. Na ongeveer twee weken krijgt uw kind last van hevige plotselinge hoestbuien. Hij/zij hoest helder taai slijm op.

klachten bij kinkhoestSoms moeten kinderen zo erg hoesten dat ze ervan moeten overgeven. Ook kunnen ze blauw aanlopen. De hoestbuien kosten uw kind enorm veel energie, daarom krijgen baby’tjes vaak moeite met drinken, daar ontbreekt ze de kracht voor. Kindjes worden hangerig en lusteloos, krijgen lichte koorts (maximaal 39°C) en kunnen last hebben van benauwdheid. Sommige kindjes lopen door het intensieve hoesten blijvende longschade op.

Meestal besmetten kindjes met kinkhoest andere kinderen in de eerste drie weken van de ziekte, wanneer de klachten nog op een gewone verkoudheid lijken. Op het moment dat duidelijk wordt dat uw kindje kinkhoest heeft, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Het heeft daarom weinig zin om uw kindje thuis te houden van school als hij/zij zich verder goed voelt. Het is wel belangrijk om te melden op school en/of het kinderdagverblijf dat uw kindje kinkhoest heeft. De leerkrachten of leiding van het kinderdagverblijf kunnen andere ouders waarschuwen zodra er ziekteverschijnselen optreden bij andere kinderen.

Wat kunt u zelf aan kinkhoest doen?

Er valt niet veel te doen tegen kinkhoest, uw kind zal het moeten “uitzieken”. Rust kan ervoor zorgen dat de hoestaanvallen minder worden, maar dat betekent niet dat uw kindje in bed moet blijven. Als uw kindje wil spelen is dat geen probleem.

Om het risico op het verspreiden van de besmettelijke ziekte te verkleinen kunt u ervoor zorgen dat uw kind:

  • Hoest met de hand voor de mond of in een zakdoek.
  • Regelmatig zijn/haar handen wast

.
Uw kindje laten inenten tegen kinkhoest is de beste bescherming tegen deze ziekte.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Heeft een kind in uw gezin kinkhoest en heeft u ook een baby jonger dan één jaar, neem dan contact op met uw huisarts. Normaal krijgen baby’s de eerste kinkhoestinenting als ze twee maanden oud zijn, maar het kan al vanaf 4 weken.

Er bestaat geen behandeling tegen deze besmettelijke ziekte. Soms kan de huisarts antibiotica voorschrijven. De kinkhoest bij uw besmette kind zelf wordt daar niet minder van, wel neemt de besmettelijkheid voor anderen af. De huisarts zal dit meestal doen als er een zwangere vrouw of hele jonge baby in het gezin is, omdat de kans op besmetting binnen een gezin ongeveer 90% is.

Kinkhoest bij zuigelingen is gevaarlijk, is uw kindje nog niet volledig ingeënt ga dan direct naar de huisarts wanneer u kinkhoest vermoedt.

Extra informatie

pertussisIs uw kindje jonger dan een jaar, hou hem/haar dan zoveel mogelijk uit de buurt van mensen die besmet zijn met kinkhoest. Uw kindje zit nog in het inentingsprogramma en is nog niet volledig ingeënt tegen kinkhoest.

Vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn moeten ook zo min mogelijk in de buurt zijn van mensen met kinkhoest. Een vrouw die tijdens de bevalling kinkhoest heeft, kan dit overdragen op haar baby.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016