Header groot test

Wat is een koortsstuip?

Tijdens een koortsstuip treedt er in de hersenen van uw zoon of dochter een soort kortsluiting op waardoor de armen en benen van uw kind heftig schokken en trekken. Uw kind kan even stoppen met ademhalen en is niet aanspreekbaar (bewusteloos). Over het algemeen duurt een koortsstuip niet langer dan 5 minuten, in ieder geval niet langer dan 15 minuten

Een koortsstuip is niet te voorkomen en gaat vanzelf weer over. Als uw kindje een koortsstuip krijgt is dat meestal aan het begin van een koortsperiode, als de koorts begint op te komen. Heeft uw kindje al hoge koorts dan krijgt het waarschijnlijk geen koortsstuip meer.

Hoe vaak komt een koortsstuip voor?

De schatting is dat 1 op de 20 tot 50 kinderen ooit één of meerdere koortsstuipen doormaakt. Dit gebeurt vooral  bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. Tussen de 12 en 24 maanden is de kans op een koortsstuip het grootst.

Bij ongeveer 1 op de 3 kinderen die een koortsstuip hebben gehad, herhaalt zich dit.  Het komt in sommige families meer voor dan in andere families, er is dan sprake van een erfelijke aanleg maar hoe dat komt is niet bekend. Boven de 5 jaar komen koortsstuipen in principe niet meer voor, uw kind “groeit erover heen”.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een koortsstuip eruit?

Tijdens een opkomende koorts kan uw kindje plotseling heftig gaan schokken en trekken met beide armen en benen. De huid van uw kind kleurt eerst rood, vervolgens blauw. Uw zoon of dochter haalt oppervlakkig adem of houdt zijn/haar adem even in, waardoor het lijkt alsof het ademhalen stopt en raakt bewusteloos.

hoe ziet een koortsstuip er uitEen koortsstuip duurt enkele minuten en maximaal een kwartier. Deze minuten kunnen wel uren lijken als u dit met uw kindje ziet gebeuren. De hersenen van uw kind raken hierdoor niet beschadigd ook niet als de koortsstuip zich vaker herhaalt.

Na een koortsstuip is uw kindje vaak suf, valt in een diepe slaap en is moeilijk wakker te maken. Ongeveer een uur na het begin van de koortsstuip is uw kindje weer goed aanspreekbaar. Wel kan uw kind nog huilerig en onrustig zijn en hoofdpijn hebben.

Heeft uw kind een koortsstuip gehad, dan wil dat niet zeggen dat het bij een volgende koortsperiode weer zal gebeuren. Het kan wel, maar het hoeft niet te gebeuren.

Wat kunt u zelf aan een koortsstuip doen?

Een koortsstuip bij uw kind is eng om te zien en beangstigend om mee te maken als ouder, zeker wanneer dit voor de eerste keer gebeurt. Het is niet vreemd dat u bang bent dat uw kind zal overlijden. Hoe eng het er ook uit ziet: uw kind gaat niet dood aan een koortsstuip  en houdt er geen hersenbeschadiging aan over!!

Probeer zo rustig mogelijk te blijven, op die manier kunt u uw kind beter helpen.

  • Leg uw kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag zodat hij/zij zich niet kan verslikken
  • Zorg voor een vrije ademhaling, dat betekent dat er niets in de mond of keel van uw kind zit
  • Zorg ervoor dat uw kind nergens van af kan vallen en nergens tegen aan kan stoten, voorkom dat hij/zij zich pijn doet
  • Bel de huisarts of als u die niet kunt bereiken 112

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Heeft uw kind een koortsstuip, bel dan de huisarts. Deze zal langskomen of u moet met uw kind naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. De huisarts kan de koortsstuip van uw kind stoppen met een medicijn genaamd diazepam rectiole wat met een tubetje in de anus (het kontje) wordt gebracht. Na een minuut of 10 stopt de aanval. Van dit medicijn wordt uw kind slaperig, het duurt dan ook langer voor uw kind weer aanspreekbaar en goed wakker is. Andere medicijnen helpen niet om de koortsstuip te stoppen.

Extra informatie

convulsieEen koortsstuip is géén teken van epilepsie.

Als uw kind koorts krijgt, probeer die dan zo min mogelijk op te laten lopen. U kunt dat beïnvloeden door uw kind veel te laten drinken, niet te warm aan te kleden, uw kind af te koelen met lauwe natte washandjes en geen warme dekens over uw kind te leggen.

Geeft u uw kind paracetamol omdat hij/zij zich erg ziek voelt of pijn heeft, doe dit dan in een regelmatig schema (in tabletvorm iedere 4 tot 6 uur, in zetpilvorm iedere 8 uur). Onregelmatig toedienen van paracetamol geeft temperatuurschommelingen en die kunnen mogelijk een koortsstuip veroorzaken.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016