Header groot test

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie van de huid veroorzaakt door een bacterie (stafylokokken of streptokokken). Het zit voornamelijk rond de mond en neus. Komt de infectie ook voor op de armen en benen dan wordt het kinderzeer genoemd.

De bacterie wordt meestal overgedragen via de handen of besmet speelgoed en heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 4 tot 14 dagen duurt voordat de eerste klachten bij uw kindje optreden. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken weer over. Uw kindje houdt (normaal gesproken) geen littekens aan de plekjes over.

Hoe vaak komt krentenbaard voor?

Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de negen jaar. Omdat het zeer besmettelijk is, kunnen er op scholen en kinderdagverblijven kleine epidemieën voorkomen. Krentenbaard komt het meeste voor in het voorjaar en de zomer.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een krentenbaard eruit?

De infectie begint vaak op een beschadigd stukje huid, bijvoorbeeld door eczeem of een schaafwondje, met het ontstaan van kleine rode bultjes hoe ziet een krentenbaard er uitop de huid. Het kan echter ook op een gave huid beginnen. De rode bultjes komen voor in groepjes. In het midden van het bultje ontstaat een blaasje met pus. De blaasjes drogen snel in en laten goudgele korstjes achter. De bultjes, blaasjes en wondjes zien er uit als krenten, en vanwege de plaats in het gezicht (rond de neus en mond) wordt de infectie krentenbaard genoemd. Het kan zich snel uitbreiden en de huid kan jeuken en/of pijn doen.

Heeft uw kind veel plekken op de huid dan kan het zijn dat hij/zij koorts krijgt. Omdat er sprake is van een infectie kunnen ook de lymfeklieren in de hals, oksels en/of liezen opzetten.

Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.

Wat kunt u zelf aan krentenbaard doen?

De volgende adviezen kunnen besmetting en/of verergering van krentenbaard voorkomen:

  • Raak de plekken zo min mogelijk aan
  • Probeer uw kind ook zo min mogelijk aan de plekken te laten krabbelen
  • Houd de nagels van uw kind kort en schoon
  • Was uw handen en de handen van uw kind zodra ze in aanraking zijn geweest met de plekken
  • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken en verschoon deze elke dag
  • Informeer school en/of het kinderdagverblijf
  • Speelgoed waarmee is gespeeld schoonmaken en ook oppervlaktes waar uw kind aan heeft gezeten zoals deurklinken en trapleuning etc.

.
Goede hygiëne kan helpen om verspreiding van krentenbaard tegen te gaan.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Weet u niet zeker of de uitslag op de huid van uw kind krentenbaard is, kunt u dit altijd even vragen bij de huisarts.

Wordt uw kindje ook ziek (koorts) of blijven de wondjes zich steeds verder uitbreiden, ga dan even naar de huisarts. Uw kindje zal dan waarschijnlijk antibiotica krijgen, meestal in de vorm van zalf. Daarmee is het besmettingsgevaar ook na 48 uur al verdwenen.

Extra informatieimpetigo

Uw kindje hoeft niet persé thuis te blijven van school of het kinderdagverblijf als hij/zij zich goed voelt, zeker niet als er geen besmettingsgevaar meer is. Het gebeurt in de praktijk wel regelmatig dat scholen en kinderdagverblijven kinderen met een krentenbaard weigeren, zolang er besmettingsgevaar is.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016