Header groot testWat is lente-oren?

Lente-oren ontstaan, zoals de naam al doet vermoeden, meestal in de vroege lente als de huid van uw kind na de herfst en winter weer moet wennen aan de zon. Lente-oren kan gezien worden als een vorm van zonne-allergie ook wel polymorfe lichteruptie (PMLE) genoemd. Er ontstaan blaasjes en bultjes op de buitenrand van de oorschelp waardoor deze er bobbelig en vaak ook rood uitziet.

Lente-oren wordt ook wel juvenile spring eruption of juveniele spring eruptie genoemd. Lente-oren is niet besmettelijk maar komt soms in de familie relatief vaak voor. Meerdere familieleden hebben dan dezelfde aandoening als kind ook gehad. Dit wijst op erfelijkheid maar hier is vooralsnog geen sluitend bewijs voor geleverd.

Hoe vaak komt lente-oren voor?

Lente-oren is een vrij onschuldige en zeldzame huidaandoening die voornamelijk voorkomt bij jongens tussen de 4 en de 12 jaar. Bij meisjes wordt lente-oren zelden gezien, waarschijnlijk omdat zij vaak hun haar over de oren dragen. De klachten beginnen 8 tot 24 uur na blootstelling aan de zon.

Uw kind kan ieder voorjaar opnieuw last krijgen van lente-oren. Meestal komen de klachten gedurende enkele jaren op rij terug. Na de leeftijd van 12 jaar komt lente-oren nog maar weinig voor.

Lente-orenWat zijn de klachten en hoe ziet lente-oren eruit?

U kunt lente-oren herkennen aan blaasjes en bultjes op de buitenrand van de oorschelp, aan beide oren. Soms kunnen de blaasjes ‘samenvloeien’ tot grotere blaren op de oorschelp waar korstjes op komen. Vaak is de oorschelp geïrriteerd dus rood gekleurd en uw kind kan klagen over (heftige) jeuk. In sommige gevallen ontstaat er ook een (lichte) zwelling aan de oren.

Wat kunt u zelf aan lente-oren doen?

In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig en verdwijnt lente-oren vanzelf binnen twee weken. Heeft uw kind last van lente-oren of voorgaande jaren last van lente-oren gehad? Smeer de oorschelpen van uw kind in de lente dan preventief in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Ook kunt u uw kind een pet laten dragen die de oren bedekt.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Heeft uw kind heftige jeuk aan de oren, veel last van de blaasjes en roodheid dan kan de huisarts kortdurend een corticosteroïdzalf voorschrijven om de klachten te verminderen.

Extra informatie

Het aanbrengen van verzachtende crème kan pijnlijk zijn. Pas ook op met het kammen van de haren en eventueel bij het opzetten van een (zonne)bril. Kinderen, met name jongens, met flaporen zijn meer vatbaar voor het krijgen van lente-oren omdat de afstekende oorschelpen veel zonlicht opvangen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016