Header groot testWat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de lies waardoor de darmen vanuit de buikholte naar buiten komen en zichtbaar zijn als zwelling of bobbel in de liesstreek. U kunt het vergelijken met een gat in de buitenband van uw fiets waardoor de binnenband naar buiten kan komen. De grootte van de opening wordt de breukpoort genoemd.

Hoe vaak komt een liesbreuk voor?

Liesbreuken komen zowel bij jongens als bij meisjes voor, maar bij jongens wel veel vaker dan bij meisjes. Bij baby’s komt een liesbreuk vaker voor dan bij oudere kinderen omdat de buikwand bij baby’tjes nog heel soepel is en makkelijker kapot kan gaan. Bij te vroeg geboren baby’tjes komt een liesbreuk meer voor dan bij baby’tjes die rond de uitgerekende datum worden geboren. De breuk zit vaker aan de rechterkant dan aan de linkerkant, maar kan soms ook aan beide kanten tegelijk voorkomen.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een liesbreuk eruit?

hoe ziet een liesbreuk er uitEen liesbreuk is te zien en te voelen als een zachte, elastische zwelling in de lies. De bobbel voelt als een met water gevulde ballon. Als uw kindje op zijn/haar rug ligt, kan de zwelling verdwijnen omdat het stukje darm dan weer naar binnen trekt. Staat uw kindje weer rechtop dan komt de zwelling weer (langzaam) terug. Als uw kindje huilt of hoest, zal de zwelling beter te zien zijn, uw kindje zet door het huilen en/of hoesten druk op zijn/haar buikje waardoor het darmpje meer naar buiten wordt geduwd.

Uw zoon of dochter kan (veel) pijn hebben aan de liesbreuk en er jengelig en huilerig van worden. Bij een beklemde liesbreuk is er ook vaak sprake van veel pijn, misselijkheid en overgeven.

Wat kunt u zelf aan een liesbreuk doen?

U kunt zelf niets doen om een liesbreuk te voorkomen of te verhelpen. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over, uw kindje zal hieraan geopereerd moeten worden.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Als er een bobbel in de lies komt en gaat, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ga direct naar de dokter als uw kindje een beklemde liesbreuk heeft, dit is erg pijnlijk en uw kindje zal dit duidelijk aangeven door hard te huilen, zeker wanneer u de lies aanraakt. Een ander kenmerk van een beklemde liesbreuk is dat de zwelling in de lies niet weggaat of weg te duwen is.

Als uw kind buikpijn heeft, misselijk is of moet overgeven en een plankharde buik heeft is het belangrijk direct contact op te nemen met uw huisarts.

Via een relatief kleine operatie zal de liesbreuk van uw kindje verholpen worden, meestal gebeurt dit in een dagbehandeling. Uw kindje mag, als alles goed verloopt, dezelfde dag weer naar huis. Als uw kind het de eerste dagen na de operatie een beetje rustig aandoet, kan hij/zij na een klein weekje weer naar school en/of het kinderdagverblijf.

Extra informatie

hernia inguinalisEr bestaan verschillende liesbreukcentra in Nederland. Dit zijn centra die gekoppeld zijn aan een bepaald ziekenhuis en gespecialiseerd zijn in liesbreuk operaties.

Op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis vindt u veel informatie over een ziekenhuisopname bij kinderen. Stichting Kind en Ziekenhuis behartigt al sinds 1977 de belangen van kinderen in het ziekenhuis en hun ouders door het stimuleren van kindgerichte zorg. Dit is zorg waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van kinderen, zoals het serieus nemen van angst en stress en het zoveel mogelijk voorkomen van pijn.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016