Header groot testWat is een likdoorn?

Een likdoorn wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd. Het is een naar binnen groeiende eeltplek die zeer pijnlijk kan zijn. Het ontstaat op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend waardoor eelt ontstaat en naar binnen groeit, bijvoorbeeld door knellende kinderschoentjes.

Hoe vaak komt een likdoorn voor?

Bij kinderen komt het regelmatig voor, exacte cijfers zijn niet beschikbaar.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een likdoorn eruit?

hoe ziet een likdoorn er uitDeze eeltplekken komen meestal voor op de voetzool en zijn erg pijnlijk. Het voelt alsof je op een scherp steentje staat.

Wat kunt u zelf aan een likdoorn doen?

Een likdoorn kan losgeweekt worden met salicylzuur, dit is verwerkt in speciale likdoornpleisters. Zo’n pleister  heeft een soort kussentje met een gat in het midden. Het kussentje zorgt ervoor dat er geen druk op de eeltplek komt te staan en in het midden zit een beetje salicylzuur. Wanneer de pleisters lang genoeg worden geplakt, verweekt de eeltplek waardoor deze zal verdwijnen. De pleisters mag u niet langer dan twee weken achter elkaar op de voet van uw kindje plakken. Wanneer u de pleister verwijderd, kan de huid een beetje wit of geelachtig zijn, hier hoeft u niet van te schrikken, dit hoort.

Het voorkomen van nieuwe eeltplekken kan alleen door de oorzaak weg te nemen bijvoorbeeld door het aanpassen van de schoenen. Ga in ieder geval nooit zelf snijden in een likdoorn bij uw kind.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Blijft uw kind last houden van likdoorns dan kan het raadzaam zijn de huisarts te laten kijken naar de stand van de voeten van uw kind. Misschien dat dit een reden kan zijn voor dit terugkerende probleem.

Extra informatie

Het verschil tussen ‘gewoon eelt’ en een likdoorn is dat gewoon eelt aan de oppervlakte van de huid blijft liggen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016