Header groot test
Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt overgedragen door speeksel. Via hoesten, niezen en praten komen speekseldruppeltjes in de lucht die worden ingeademd door iemand anders.
Besmetting kan ook plaats vinden via handen, bestek, speelgoed etc. waar het virus op terecht is gekomen.

Mazelen heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 8 tot 14 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden. Uw kind is al besmet met het mazelenvirus én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt. Deze virusziekte is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat uw kind zelf ziek wordt ( uw kind koorts krijgt, verkouden wordt en rode ogen krijgt) tot 4 dagen nadat de vlekjes verschijnen. Een kindje met mazelen is meestal na 7 tot 10 dagen weer beter.

Hoe vaak komt mazelen voor?

Mazelen komt tegenwoordig nauwelijks nog voor in Nederland. Dit komt omdat het in 1976 is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen kunnen hiertegen worden ingeënt (BMR) als ze 14 maanden oud zijn en op 9- jarige leeftijd nog een laatste keer. Kijk voor extra informatie bij vaccinaties.

Mazelen komt soms nog voor in gebieden waar kinderen niet worden ingeënt, meestal vanwege geloofsovertuiging. Wanneer uw kindje wel is ingeënt, is de kans erg klein dat hij/zij ziek wordt na contact met iemand die besmet is met het mazelenvirus. Heeft uw kindje eenmaal mazelen doorgemaakt dan is hij/zij levenslang beschermd tegen het virus.

Wat zijn de klachten en hoe ziet mazelen eruit?

Hoe zien mazelen er uitMazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en vaak hoge koorts, in deze fase is mazelen het meest besmettelijk. In de mond ontstaan aan de binnenkant van de wangen witte vlekjes met een rode rand eromheen. Een paar dagen later beginnen de typische rode vlekjes te ontstaan achter de oren en in het gezicht die horen bij mazelen en die zich verder uitbreiden over het hele lichaam. De vlekjes worden geleidelijk aan bruin en vloeien samen. De huid kan erg jeuken. Ten slotte trekken de vlekjes weer weg.

Bij sommige kindjes verloopt mazelen heel ernstig en kan er blijvende schade optreden. Uw kind kan een oorontsteking krijgen die eindigt in blijvende gehoorschade (doofheid). Uw kindje kan een ernstige longontsteking krijgen of een hersenvliesontsteking. Dit laatste kan zelfs blijvende hersenschade opleveren.

Mazelen in deze ernstige vorm komt gelukkig niet vaak voor en dan vooral voor bij kinderen onder de vijf en/of kinderen( maar ook volwassenen) die niet zijn ingeënt.

Wat kunt u zelf aan mazelen doen?

U kunt mazelen niet voorkomen of genezen, het is een virusinfectie die vanzelf weer overgaat. U kunt het uw kind wel wat aangenamer maken tijdens mazelen. Hieronder een aantal tips:

  • geef uw kind met koorts altijd voldoende te drinken, vaak kleine beetjes is prima, het hoeft niet in één keer heel veel te zijn
  • een waterijsje of ijsblokjes geven verkoeling in de zere mond- en keelholte, het telt gelijk als drinkvocht
  • zorg dat uw kind voldoende rust, mazelen vraagt veel van het lichaam. Uw kind hoeft niet persé in bed te liggen en mag naar buiten.
  • uw kind geeft waarschijnlijk zelf het tempo goed aan en gaat liggen als het niet meer gaat
  • uw kind mag eventueel paracetamol tegen de pijn
  • een beetje extra aandacht, tijd en liefde doet het altijd goed!’

.
Meld een besmetting van mazelen altijd op school en/of op het kinderdagverblijf. Er kan een waarschuwing voor besmetting worden gegeven aan de andere ouders.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Er zijn geen medicijnen tegen mazelen, toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan, namelijk als uw kind:

  • veel minder drinkt dan normaal
  • oorpijn krijgt
  • veel gaat hoesten
  • benauwd wordt

.
Als uw kind suf en zieker wordt, als hij/zij blijft huilen en klaagt over hoofdpijn, kan dit wijzen op hersenvliesontsteking. Bel in dit geval met spoed de huisarts!

Extra informatie

morbiliEr bestaan geen medicijnen tegen mazelen omdat het om een virusinfectie gaat. Soms krijgt uw kindje antibiotica als uw kind bijvoorbeeld tegelijk oor- of longontsteking heeft (bacteriële infectie).

Op het moment dat duidelijk wordt dat uw kindje mazelen heeft en zich weer goed genoeg voelt om naar school te gaan, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Het heeft daarom weinig zin om uw kindje thuis te houden van school en/of het kinderdagverblijf. Het is wel belangrijk om te melden op school en/of het kinderdagverblijf dat uw kindje mazelen heeft. De leerkrachten of leiding van het kinderdagverblijf kunnen andere ouders waarschuwen zodra er ziekteverschijnselen optreden bij andere kinderen.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016