Header groot test
Wat is een moedervlek?

Diep in de huid zitten pigmentcellen. Door de ultraviolette stralen van de zon maken deze pigmentcellen bruine kleurstof aan, daardoor kleurt uw kindje bruin in de zon. Op sommige plaatsen zitten heel veel pigmentcellen dicht op elkaar. Een moedervlek is zo’n ophoping van pigmentcellen in de huid.

Moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Veel moedervlekken liggen vlak op de huid, soms kan een moedervlek een beetje verheven zijn, dit voelt als een hobbeltje op de huid. Ze kunnen in vorm, grootte en kleur nogal van elkaar verschillen. Moedervlekken kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar ze komen minder vaak voor op de handpalmen en voetzolen.

Sommige kinderen hebben bij de geboorte al een moedervlekje maar de meeste baby’s hebben nog geen moedervlekken. Ze ontstaan ongeveer vanaf het tweede levensjaar. Op volwassen leeftijd heeft iedereen gemiddeld zo’n 25 moedervlekken. In sommige families komen meer moedervlekken voor dan in andere families. Heeft u zelf veel moedervlekken dan is de kans groter dat uw kindje ook meer moedervlekken dan gemiddeld krijgt.

Hoe vaak komt een moedervlek voor?

Iedereen heeft wel één of meerder moedervlekken. Kindjes met een lichte huid hebben vaak minder moedervlekken dan kinderen met een donkere huid.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een moedervlek eruit?

hoe ziet een moedervlek er uitEen moedervlek is in principe onschuldig en geeft geen klachten.

Onrustige moedervlekken zijn moedervlekken die jeuken, pijn doen, bloeden of zich op een andere manier onrustig gedragen. Dit soort moedervlekken moet u bij uw kind altijd na laten kijken door uw huisarts of een huidarts. Er bestaat een kans dat een moedervlek verandert in een melanoom (kwaadaardige huidkanker). Bij kinderen is dit overigens uiterst zeldzaam.

Wat kunt u zelf aan een moedervlek doen?

U kunt niets doen aan het krijgen van moedervlekken bij uw kind. Wat u wel kunt doen is ze bij uw kind in de gaten houden en ervoor zorgen dat de huid van uw kind beschermt is tegen de zon. Verbranden van de huid is niet alleen pijnlijk, maar ook slecht voor de huid op lange termijn. Dit geldt voor iedereen maar in nog sterkere mate voor kleine kinderen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Houd de moedervlekken bij uw kind altijd goed in de gaten. Als een moedervlek zich onrustig gaat gedragen is dat reden om naar de huisarts te gaan. Een onrustige moedervlek kan:

  • Jeuken
  • Gaan bloeden
  • Pijn doen
  • Groter worden
  • Van kleur veranderen
  • Van vorm veranderen

naevus naevocellularisExtra informatie

Er bestaan verschillende soorten geboortevlekken bij kinderen. Geboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte al aanwezig zijn of die vlak daarna ontstaan. Er bestaan twee groepen geboortevlekken. Ten eerste de rode huidvlekken, daartoe behoren de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. De tweede groep huidvlekken zijn de bruine huidvlekken, hieronder vallen de café-au-laitvlek, de mongolenvlek en de moedervlekken.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016