Header groot test
Wat is mongolenvlek?

Een mongolenvlek is een blauwgrijze of soms donkerbruine verkleuring van de huid bij baby’tjes die bij de geboorte aanwezig is of in de weken erna ontstaat. Deze verkleuring zit meestal laag op de rug (bij het stuitje) en/of de billen en varieert in grootte en in vorm. Een mongolenvlek is een goedaardige vorm van hyperpigmentatie, dit betekent dat er een abnormale grote hoeveelheid pigment aanwezig is in de huid. Waarom een baby’tje een mongolenvlek ontwikkelt, is nog onduidelijk.

Een mongolenvlek kan vanwege de naam nog wel eens verwarring geven maar heeft geen enkele relatie met een “mongooltje” oftewel het Syndroom van Down. De vlek dankt zijn naam aan het feit dat een dergelijke vlek voor het eerst beschreven is bij iemand van het Mongolische ras. De vlek wordt ook wel tache blue sacré genoemd.

Hoe vaak komt een mongolenvlek voor?

Een mongolenvlek komt met name voor bij baby’tjes van Aziatische en negroïde afkomst, bij wel 80 tot 100% is de vlek zichtbaar. Bij blanke Europeaanse kindjes komt de mongolenvlek zeer zelden voor. Op kinderleeftijd verdwijnt deze vlek meestal spontaan.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een mongolenvlek eruit?

hoe ziet een mongolenvlek er uitEen mongolenvlek geeft geen klachten. De vlek kan verschillen in grootte en in vorm maar is meestal ovaal, heeft een onduidelijke begrenzing en voelt vlak aan. Meestal zijn er meerder vlekken aanwezig op het lichaam maar de grootste zit vrijwel altijd onder op de rug.

De vlek zal in het eerste levensjaar donkerder worden en in het tweede levensjaar de maximale grootte bereiken.

Wat kunt u zelf aan een mongolenvlek doen?

U kunt zelf niets doen om een mongolenvlek te voorkomen of te verminderen. De vlekken verdwijnen meestal na 5 tot 7 jaar of vervagen aanzienlijk tegen de puberteit. Een hele enkele keer verdwijnt de vlek niet helemaal.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met een mongolenvlek niet naar de dokter want er is geen behandeling nodig en ook niet mogelijk.

Extra informatie

Er bestaan verschillende soorten geboortevlekken bij kinderen. Geboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte al aanwezig zijn of die vlak daarna ontstaan. Er bestaan twee groepen geboortevlekken. Ten eerste de rode huidvlekken, daartoe behoren de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. De tweede groep huidvlekken zijn de bruine huidvlekken, hieronder vallen de café-au-laitvlek, de mongolenvlek en de moedervlekken.

Soms worden mongolenvlekken per ongeluk aangezien voor sporen van kindermishandeling omdat ze verward kunnen worden met blauwe plekken en op meerdere plaatsen op het lichaam kunnen zitten.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016