
Wat is een navelbreuk?
Een navelbreuk is een zwakke plek in de navel waardoor de darmen of vetweefsel vanuit de buikholte naar buiten komen en zichtbaar zijn als zwelling of bobbel in de navelstreek U kunt het vergelijken met een gat in de buitenband van uw fiets waardoor de binnenband naar buiten kan komen. De grootte van de opening wordt de breukpoort genoemd. De uitstulping heet de breukzak, deze komt door de breukpoort heen en de breukinhoud is datgene wat in de breukzak zit.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aangeboren navelbreuk en één op latere leeftijd (vanaf ongeveer 12 jaar). Bij een aangeboren navelbreuk kan spontaan herstel optreden binnen de eerste drie levensjaren van uw kindje. Daarna sluit de breuk meestal niet meer uit zich zelf en is een operatie de enige mogelijkheid om de navelbreuk te sluiten. Dit is een relatief kleine ingreep. Een breuk op latere leeftijd (verworven navelbreuk) kan bijvoorbeeld ontstaan door overgewicht, een zwangerschap of veel (te) zwaar tillen.
Hoe vaak komt een navelbreuk voor?
Bij baby’s komt het vaak voor. Ongeveer 3-25% van de kindjes heeft een navelbreukje. Het komt vaker voor bij baby’s dan bij oudere kinderen omdat de buikwand bij baby’tjes nog heel soepel is en makkelijker kapot kan gaan. Ook hebben donkere kindjes vaker een navelbreuk net als kindjes die te vroeg geboren zijn en/of die een laag geboortegewicht hebben.
Wat zijn de klachten en hoe ziet een navelbreuk eruit?
Een navelbreuk is te zien en te voelen als een zachte, elastische zwelling in de navel(streek). De bobbel voelt als een met water gevulde ballon. Als uw kindje op zijn/haar rug ligt, kan de zwelling verdwijnen omdat het stukje darm dan weer naar binnen trekt. Staat uw kindje weer rechtop dan komt de zwelling weer (langzaam) terug. Als uw kindje huilt of hoest, zal de zwelling beter te zien zijn, uw kindje zet door het huilen en/of hoesten druk op zijn/haar buikje waardoor het darmpje meer naar buiten wordt geduwd.
Uw zoon of dochter kan pijn hebben aan de navelbreuk maar meestal heeft hij/zij er weinig tot geen last van. Heeft uw kindje wel klachten dan worden deze meestal omschreven als een zeurend en/of branderig gevoel in en rondom de navel. Bij een beklemde navelbreuk is er ook vaak sprake van veel pijn, misselijkheid en overgeven, dit komt zelden voor bij kinderen.
Wat kunt u zelf aan navelbreuk doen?
U kunt zelf niets doen om een navelbreuk te voorkomen of te verhelpen. Een navelbreuk gaat niet altijd vanzelf over, sluit de breuk niet spontaan dan kan uw kindje hieraan geopereerd worden. Bij meisjes zal eerder gekozen worden om de breuk operatief te sluiten omdat een navelbreuk bij een zwangerschap problemen op kan leveren.
Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?
Heeft uw kindje pijn aan de navelbreuk ga dan naar de huisarts. Ook als de breuk na drie jaar nog niet gesloten is, overleg dan met uw huisarts of een operatie nodig is.
Extra informatie
Als de breukpoort groter is dan 2 centimeter, treedt er bijna nooit een volledig spontaan herstel op en wordt er (bijna) altijd een operatie aangeraden.