Header groot test
Wat is netelroos?

In de volksmond wordt netelroos ook wel galbulten genoemd. Het is een huiduitslag met lichte vlekken die wordt veroorzaakt doordat er in de huid histamine wordt vrijgemaakt. Dit is een stofje dat vrijkomt bij een allergische reactie op bepaalde prikkels.

De prikkels die netelroos kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld eieren, noten of fruit
 • Geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld antibiotica
 • Toevoegingen aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen
 • Contact met bepaalde stoffen of planten
 • Invloeden op de huid zoals zon, warmte, kou of druk
 • Insectenbeten- of steken
 • Ziekte, uw kindje kan netelroos krijgen als gevolg van een infectie
 • Spanning en stress

.
De plekken zijn vergelijkbaar met de bultjes die uw kindje krijgt als hij/zij brandnetels heeft aangeraakt of met muggenbultjes.

Hoe vaak komt netelroos voor?

Netelroos komt vaak voor, exacte cijfers zijn niet bekend.

Wat zijn de klachten en hoe ziet netelroos eruit?

hoe ziet netelroos er uitDe huiduitslag ontstaat plotseling en verdwijnt vanzelf weer na enkele uren of dagen. Heel soms duurt het enkele weken voordat de uitslag helemaal verdwenen is. De huiduitslag geeft geen schade aan de huid van uw kindje of aan organen en is een onschuldig kwaaltje. De vlekken op de huid van uw kindje zijn bleek tot roze, licht gezwollen en kunnen heel erg jeuken. Soms zit er een wit randje omheen. De vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en ook van plaats wisselen. De zwellingen kunnen wisselen in grootte.

Wat kunt u zelf aan netelroos doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen als uw kindje last heeft van netelroos.

 • Houd uw kindje zoveel mogelijk uit de zon en voorkom een warme omgeving, dit verergert de netelroos
 • Weet u op welke prikkel uw kindje reageert, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden
 • Laat uw kindje loszittende kleding dragen die goed ademt, bijvoorbeeld katoen
 • Probeer uw kind zo min mogelijk te laten krabben, dit maakt de jeuk alleen maar erger
 • Zet uw kindje onder een lauwe douche ter verkoeling van de huid
 • Dep de huid van uw kind met water waarin een scheutje azijn zit
 • Er bestaat ook verkoelende zalf die u bij de drogist of apotheek zonder recept kunt krijgen om de jeuk bij uw kindje te verminderen

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In principe hoeft u met netelroos niet naar de dokter als de uitslag binnen 3 weken weer weg is. Duurt het langer voordat de uitslag verdwijnt, neem dan even contact op met uw huisarts,

Is de netelroos een reactie op bepaalde medicijnen die uw kindje (heeft) gebruikt, overleg dan wel met uw huisarts. Deze gegevens worden opgeslagen bij uw huisarts en apotheek zodat uw kindje niet nogmaals deze medicijnen krijgt.

Breidt de uitslag zich uit, wordt de jeuk steeds erger en krijgt uw kindje last van benauwdheid en opgezwollen lippen en oogleden, bel dan direct de huisarts. Uw kindje heeft dan waarschijnlijk een heftige allergische reactie.

Extra informatie

Heel vaak wordt de prikkel die de netelroos veroorzaakt niet gevonden en komt u er dus niet achter waarop uw kindje heeft gereageerd.

Jeuk is ontzettend lastig omdat de drang bij uw kindje om te krabben en/of wrijven erg groot is. Krabben kan de jeuk even stillen, maar vaak urticariaworden de klachten alleen maar erger. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om de jeuk te verminderen, kijk hiervoor bij jeuk.

Op de website van de Stichting Voedselallergie kunt u informatie vinden over de oorzaken van netelroos op het gebied van voedingsmiddelen en toevoegingen aan voedsel zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers.

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016