Header groot test
Wat is een niet-ingedaalde teelbal?

Tijdens de zwangerschap ontwikkelen jongetjes in de buikholte teelballen. Ongeveer één maand voor de geboorte dalen de teelballen via de lies in de balzak. Normaal gesproken heeft een jongetje bij de geboorte dus twee ballen in zijn balzak. Soms gebeurt dit niet en blijft er één bal, of zelfs beide in de buikholte of lies zitten. Wanneer dit gebeurt is er sprake van een niet-ingedaalde teelbal.

Hoe vaak komt het voor?

Bij ongeveer 5% van de jongetjes is bij de geboorte een teelbal niet aanwezig in de balzak. In veel gevallen daalt deze alsnog spontaan in. Op de leeftijd van 3 maanden heeft een kwart van deze jongetjes nog een niet-ingedaalde teelbal. Jongetjes die in een stuitligging in de buik hebben gezeten en/of jongetjes met een laag geboortegewicht hebben een hogere kans op een het niet indalen van de teelbal.

Wat zijn de klachten en hoe ziet het eruit?

niet-ingedaalde teelbalEr bestaan verschillende oorzaken voor een niet-ingedaalde teelbal:

  • Er is geen teelbal aanwezig (aangeboren afwezigheid)
  • De teelbal is niet voldoende ingedaald en zit in het lieskanaal
  • De teelbal is niet voldoende ingedaald en zit nog in de buikholte

.
Uw zoontje zal geen klachten hebben. Om problemen van bijvoorbeeld onvruchtbaarheid op latere leeftijd te voorkomen is het verstandig de teelbal operatief in de balzak te brengen als een spontane indaling niet plaatsvindt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf niets doen om een het niet-indalen van een teelbal te voorkomen of te verhelpen. Na de geboorte wordt gecontroleerd of de teelballen zijn ingedaald. Ook op het consultatiebureau wordt dit in de gaten gehouden.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Wanneer voor het tweede jaar de teelbal niet is ingedaald zal er in de meeste gevallen een operatie worden uitgevoerd. De operatie is een relatief kleine ingreep van ongeveer een uur.

Een teelbal die helemaal niet indaalt, kan op latere leeftijd vruchtbaarheidsproblemen geven. Dit komt omdat voor een teelbal de lichaamstemperatuur te hoog is. Om die reden zitten de teelballen in de balzak buiten het lichaam op een relatief koelere plaats. Teelballen die niet indalen kunnen beschadigd raken door de te hoge lichaamstemperatuur, de kwaliteit van het zaad wordt hierbij aangetast.

Extra informatie

Soms komt het voor dat een teelbal die was ingedaald later niet meer in de balzak blijkt te liggen. De teelbal kan dan weer in het lieskanaal zitten. Strikt genomen wordt er dan niet gesproken over een niet-ingedaalde teelbal maar over een pendelbal.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016