Header groot test
Wat zijn O-benen?

Uw kind groeit de eerste jaren van zijn/haar leven erg hard. Tijdens de verschillende leeftijdsfases worden de botten van uw kind iedere keer op een andere manier belast. Omrollen, kruipen, staan, rennen, springen, fietsen enzovoorts belasten de botten op een andere manier. Ook de stand van de benen zal hierdoor de eerste jaren veranderen. Uw kind zal in zijn/haar jeugd te maken krijgen met periodes waarin er sprake is van O-benen, van X-benen en van rechte benen. Dit hoort bij de normale ontwikkeling van uw kind.

O-benen is een stand van de benen waarbij de knieën naar buiten gedraaid staan. De stand van de beentjes van uw kind is het beste te beoordelen als uw kind op de rug ligt. Als u de benen van uw kind gestrekt naast elkaar legt en alleen de enkels raken elkaar dan is er sprake van O-benen.

Hoe vaak komen O-benen voor?

Alle baby’tjes worden geboren met O-benen. Deze stand houdt ongeveer de eerste 2 jaren aan daarna verandert de stand van de benen naar recht en vervolgens meer richting X-benen om uiteindelijk weer recht te worden rond de leeftijd van 7 jaar.

Wat zijn de klachten en hoe zien O-benen eruit?

O-benenUw kindje wordt geboren met O-benen. In de loop van de eerste twee levensjaren wordt dit steeds minder en zullen de beentjes rechter gaan staan. Bij O-benen zijn de knieën naar buiten gedraaid waardoor de benen de vorm van de letter O krijgen. De knieën staan hierbij dus verder uit elkaar dan de voeten van uw kind. Vaak is er ook sprake van een lichte buiging en draaiing van de botten in de benen.

Over het algemeen geven O-benen geen klachten. In extreme gevallen kunnen kinderen onhandig gaan lopen of struikelen over hun eigen benen, met name tijdens het spelen en rennen.

Wat kunt u zelf aan een O-benen doen?

U kunt niets doen om O-benen te voorkomen of te verhelpen. Er zijn wel algemene adviezen die van belang zijn:

  • Zorg dat uw kind gezond eet en voldoende zonlicht (daglicht) krijgt vanwege voldoende calcium en vitamine D wat nodig is voor een gezonde botontwikkeling
  • Lichaamsbeweging is voor ieder kind belangrijk, dat begint al van kleins af aan. Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid voor uw hummeltje
  • Laat uw kind niet te lang achter elkaar in dezelfde houding liggen/zitten. Dat betekent niet te lang achter elkaar in de box, de wandelwagen of het wippertje
  • Is uw kind al wat groter en gaat het lopen, zorg dan voor goede schoenen

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met uw kindje in principe niet naar de huisarts vanwege O-benen. Het verdwijnt bij bijna alle kindjes weer spontaan na een aantal jaren. De meeste kinderen van ongeveer 7 jaar hebben rechte benen. In sommige gevallen is het wel verstandig om naar de dokter te gaan, namelijk:

  • Als de knik naar buiten bij de knieën opvallend groter is dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd
  • Als het ene been een duidelijk andere stand heeft dan het andere (asymmetrische stand, bijvoorbeeld één recht been en één naar buiten gedraaid been)
  • Als de afwijkende stand in korte tijd verergert
  • Als uw kind na het tweede jaar nog duidelijk O-benen heeft
  • Als uw kind na het tweede jaar O-benen ontwikkelt

Uw huisarts kan uw kind indien nodig doorverwijzen naar een kinderorthopeed voor verdere behandeling. Op het consultatiebureau wordt ook de stand van de beentjes van uw kind gecontroleerd.

Extra informatie

O-benenEen afwijkende stand van het been kan ook het gevolg zijn van een botbreuk in het been die verkeerd aan elkaar is gegroeid of van de Engelse ziekte (rachitis). Deze ziekte ontstaat door een gebrek aan calcium en vitamine D in de voeding en een gebrek aan zonlicht. Op onze website vitaminen vindt u informatie over de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen bij kinderen van verschillende leeftijden.

Veel (jonge) voetballers hebben O-benen. Door intensieve training op jonge leeftijd kunnen de sterke beenspieren ervoor zorgen dat de botten een beetje krom trekken.

Vooral negroïde kinderen kunnen behoorlijke O-benen hebben, vaak hebben ze dit ook nog na de leeftijd van 2 jaar. Dit is bij hen meestal niet verontrustend.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016