Header groot test

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een V-vormige rozerode tekening op het voorhoofd. Ook op het achterhoofd, meestal net bij de haargrens, zit een puntvormige roze vlek. De vlek heet een ooievaarsbeet omdat de vorm lijkt op de afdruk van de snavel van de ooievaar op het hoofdje van uw baby. “De ooievaar heeft uw kindje in de snavel gehad”. De vlek ontstaat doordat de bloedvaatjes op bepaalde plaatsen wat oppervlakkiger en ruimer zijn.

Sommige kinderen hebben dezelfde vlekjes op hun oogleden of bij hun neusje, dit worden vaak engelenkusjes genoemd. Deze engelenkusjes verdwijnen sneller dan de ooievaarsbeet en zijn in 95% van de gevallen binnen het eerste jaar weer verdwenen.

Hoe vaak komt een ooievaarsbeet voor?

De schatting is dat tussen de 30 en 40% van de pasgeboren baby’tjes een ooievaarsbeet heeft.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een ooievaarsbeet eruit?

OoievaarsbeetUw baby heeft geen last van de ooievaarsbeet, het jeukt niet en doet geen pijn. De meeste ooievaarsbeten verdwijnen na een aantal maanden tot jaren. In sommige gevallen blijft de vlek licht zichtbaar, dit is meestal in de nek. Cosmetisch geeft dit geen problemen omdat de nekharen de vlek meestal bedekken. De ooievaarsbeet wordt beter zichtbaar als uw kindje huilt, zich opwindt of hoest. Door de druk op de bloedvaatjes kleurt de vlek dieper rood.

Een ooievaarsbeet kan niet in grootte toenemen en is volkomen onschuldig. In de meeste gevallen trekt de ooievaarsbeet in de eerste levensjaren langzaam weg. Meestal zit de ooievaarsbeet op het voorhoofd en in de nek van uw kindje. Heel soms kont het ook voor op de onderrug, bij het stuitje van uw kindje.

Wat kunt u zelf aan een ooievaarsbeet doen?

U kunt niets doen om een ooievaarsbeet te voorkomen of te verhelpen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met uw kindje niet naar de huisarts vanwege een ooievaarsbeet. Het verdwijnt bij bijna alle kindjes weer spontaan na een aantal maanden tot jaren.

Extra informatie

Er bestaan verschillende soorten geboortevlekken bij kinderen. Geboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte al aanwezig zijn of die vlak daarna ontstaan. Er bestaan twee groepen geboortevlekken. Ten eerste de rode ooievaarsbeethuidvlekken, daartoe behoren de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. De tweede groep huidvlekken zijn de bruine huidvlekken, hieronder vallen de café-au-laitvlek, de mongolenvlek en de moedervlekken.

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016