Header groot test
Wat is oorontsteking?

Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies. Tussen het middenoor en de neus/keelholte loopt een buisje, de buis van Eustachius. Vocht in het middenoor wordt via dit buisje afgevoerd naar de neus/keelholte. Door bijvoorbeeld een verkoudheid kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Vocht en virussen zitten dan “opgesloten” in het middenoor. De druk in het middenoor loopt op en het trommelvlies gaat bol staan en dat veroorzaakt de pijn. Een oorontsteking begint dan ook meestal met een gewonde verkoudheid.

Hoe vaak komt oorontsteking voor?

Bij kinderen tot 5 jaar komt oorontsteking vaak voor. Ruim 8 op de 10 kinderen heeft voor zijn/haar derde verjaardag een keer een oorontsteking gehad. Naarmate uw kind ouder wordt zal de kans op een oorontsteking afnemen. Na de pubertijd komt een oorontsteking bijna nooit meer voor.

Wat zijn de klachten bij oorontsteking?

De meest genoemde klachten bij (midden)oorontsteking zijn: oorpijn, koorts en algeheel ziekzijn. Baby’tjes drinken slechter en zijn prikkelbaar, ’s nachts vaak onrustig en ze trekken aan het pijnlijke oor. Peuters geven soms aan dat ze buikpijn hebben, kunnen ook diarree krijgen en overgeven. Uw kindje zal tijdelijk ook minder goed horen, dit gaat vanzelf weer over als de ontsteking voorbij is.

Door de opgelopen druk in het middenoor kan er een scheurtje ontstaan in het trommelvlies, vocht en/of vuil loopt uit het oor naar buiten (een loopoor). Dit ziet er niet altijd fris uit, maar is voor uw kindje wel fijn. De druk is nu van het oor af en de pijn zal daardoor ook snel afnemen. Het scheurtje in het trommelvlies gaat vanzelf weer dicht.

Meestal worden de klachten na een dag of drie vanzelf minder.

Wat kunt u zelf aan oorontsteking doen?

Kindjes met oorontsteking hebben vaak ook koorts. Hieronder volgen een aantal adviezen voor wanneer uw kindje oorontsteking heeft:

 • Zieke kindjes moeten voldoende drinken. Het is niet erg als uw kindje niet wil eten, vaak geeft kauwen ook extra oorpijn
 • Uw kindje kan paracetamol gebruiken tegen de pijn. Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking
 • Is uw kindje erg verkouden dan kunt u het neusje open houden met zoutoplossing in de vorm van neusspray, dit vermindert de druk op de oortjes
 • Ga nooit met een wattenstaafje (of ander voorwerp) de gehoorgang in om deze schoon te maken. Op die manier duwt u juist het oorsmeer terug wat een prop kan veroorzaken. Deze prop gaat broeien in het oor en geeft meer klachten
 • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg
 • Leg het hoofdeinde van het bedje wat hoger, door bijvoorbeeld opgerolde handdoeken onder de matras te leggen, of boeken onder de poten van het bed  bij het hoofdeinde. Op die manier ligt het hoofdje wat hoger en neemt de druk in de oren af, dit vermindert de pijn.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Ga met uw kindje naar de dokter als:

 • Uw kindje jonger is dan 6 maanden
 • Uw kindje ouder is dan 2 jaar en langer dan 3 dagen oorpijn heeft
 • Als er langer dan 7 dagen vocht of vuil uit het oor loopt
 • Als uw kindje blijft huilen van de pijn
 • Als uw kindje voor de derde keer binnen een jaar oorontsteking heeft

In sommige gevallen zal de huisarts uw kindje antibiotica voorschrijven.

Extra informatie

oorontstekingSoms blijft er vocht achter het trommelvlies zitten terwijl de ontsteking al voorbij is. Dit heet een “slijmoor”. Hierdoor kan uw kindje tijdelijk slechter horen. Ook een slijmoor gaat vanzelf weer over. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat het gehoor van uw kindje weer helemaal hersteld is.

Als complicatie van een (midden)oorontsteking kan een hersenvliesontsteking ontstaan. Dit is uiterst zeldzaam maar het is wel goed om eraan te denken als uw kindje met oorontsteking heel erg ziek is, hoge koorts heeft en niet opknapt.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016