Header groot test

Wat is oorpijn?

Oorpijn is een hele vervelende pijn die in één of beide oren kan voorkomen. Het kan zéér pijnlijk zijn en is voor uw kindje meer dan vervelend, maar het is niet gevaarlijk.

Het oor bestaat uit verschillende onderdelen. Het uitwendige oor is het gedeelte voor het trommelvlies en het middenoor zit achter het trommelvlies. Uw kindje kan pijn hebben aan het uitwendige oor (de oorschelp en de gehoorgang) door een bacterie en/of schimmelinfectie of eczeem. Pijn aan het middenoor is meestal gevolg van een ontsteking die begint met een verkoudheid. De buis van Eustachius komt dicht te zitten door het opzwellen van slijmvlies en dat geeft druk op het trommelvlies. Deze druk op het trommelvlies veroorzaakt de oorpijn bij een (midden)oorontsteking.

Hoe vaak komt oorpijn voor?

Oorpijn komt bij kinderen heel vaak voor. Meestal is de oorzaak oorontsteking, maar dit hoeft niet altijd. Ook een verkoudheid, ontstoken amandelen of het doorkomen van kiezen kan oorpijn geven.

Wat zijn de klachten bij  oorpijn?

Uw kind kan behoorlijk ziek zijn van oorpijn waardoor het slecht eet en slaapt. De pijn kan scherp, stekend, zeurend of kloppend aanvoelen. Als uw kindje huilend wakker wordt en naar zijn/haar oortje grijpt of met het hoofdje rolt, is de kans groot dat hij/zij oorpijn heeft. Door de oorpijn kan het zijn dat uw kindje tijdelijk minder goed hoort.

Wat kunt u zelf aan oorpijn doen?

Kindjes met oorpijn hebben vaak ook koorts omdat er in de meeste gevallen sprake is van een oorontsteking. Hieronder volgen een aantal adviezen voor wanneer uw kindje oorpijn heeft:

 • Zieke kindjes moeten voldoende drinken. Het is niet erg als uw kindje niet wil eten, vaak geeft kauwen ook extra oorpijn
 • Uw kindje kan paracetamol gebruiken tegen de pijn. Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking
 • Is uw kindje erg verkouden dan kunt u het neusje open houden met zoutoplossing in de vorm van neusspray, dit vermindert de druk op de oortjesoorpijn
 • Ga nooit met een wattenstaafje (of ander voorwerp) de gehoorgang in om deze schoon te maken. Op die manier duwt u juist het oorsmeer terug wat een prop kan veroorzaken. Deze prop gaat broeien in het oor en geeft meer klachten
 • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg
 • Leg het hoofdeinde van het bedje wat hoger, door bijvoorbeeld opgerolde handdoeken onder de matras te leggen, of boeken onder de poten van het bed  bij het hoofdeinde. Op die manier ligt het hoofdje wat hoger en neemt de druk in de oren af, dit vermindert de pijn.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Ga met uw kindje naar de dokter als:

 • U vermoedt dat uw kindje oorpijn heeft en jonger is dan 2 jaar
 • Uw kindje ouder is dan 2 jaar en langer dan 3 dagen oorpijn heeft
 • Als er langer dan 7 dagen vocht of vuil uit het oor loopt
 • Als uw kindje blijft huilen van de pijn
 • Als uw kindje voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft

Extra informatie

Wanneer de druk in het middenoor erg oploopt kan het zijn dat er een scheurtje in het trommelvlies komt. Hierdoor kan het vocht en/of vuil naar buiten. Pas op dat er geen water het oor inloopt. Door het scheurtje in het trommelvlies kan dat gevaarlijk zijn. Douchen mag wel, tijdens het zwemmen niet met het hoofd onderwater.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016