Header groot testWat zijn platvoeten?

Een normale voet heeft een gewelf aan de binnenkant van de voet waarbij alleen de hiel, de buitenste rand van de voet, de voorvoet en de tenen de grond raken. Bij een platvoet is het gewelf aan de onderkant van de voet afwezig waardoor de hele voetzool de grond raakt. Normaal gesproken is er een boog aanwezig (een holling), bij een platvoet is deze er niet.

Er bestaan 2 soorten platvoeten, soepele en stijve (gefixeerde) platvoeten. Soepele platvoeten komen bij kinderen het meeste voor en geven weinig tot geen klachten. Stijve platvoeten zijn vaak het gevolg van een aangeboren afwijking aan de voetjes. Om te kijken of het bij uw kind om soepele of stijve platvoetjes gaat, kunt u uw kind op de tenen laten staan. Bij soepele platvoeten komt de voetboog terug en bij stijve platvoetjes niet.

Hoe vaak komen platvoeten voor?

Bij jonge kinderen is er altijd sprake van platte voeten. Bij kleintjes zitten er namelijk nog vetkussentjes onder de voetjes waardoor deze helemaal plat op de grond staan. Bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar heeft ongeveer 30% platvoetjes. Wanneer het voetgewelf ontstaat bij kindjes, is heel wisselend. Normaal gesproken is rond een jaar of 12 de voet van uw kindje volledig ontwikkeld. Het is dus belangrijk niet alle platte voeten te benoemen als platvoeten.

Wat zijn de klachten en hoe zien platvoeten eruit?

Platvoetjes bij kinderen geven vrijwel nooit klachten. Dat komt omdat het in de meeste gevallen om een soepel platvoetstand gaat die het gevolg is van te slappe spieren of te slappe banden.
Soms, meestal wanneer er sprake is van een stijve platvoetstand, kunnen de volgende klachten optreden bij uw kindje:

  • Pijn aan de voeten
  • Pijn aan de benen
  • Vermoeidheid in de voet
  • Pijn in de (onder)rug

Wat kunt u zelf aan platvoeten doen?

U kunt niet heel veel doen aan platvoeten. U kunt wel zorgen voor goede schoenen voor uw kind met stevige hielstukken en een goed voetbed. Daarnaast kunt u uw kind regelmatig op blote voeten laten lopen. Bij twijfel of voor advies kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In principe is de behandeling van platvoeten bij kleine kinderen niet nodig. Zodra uw kindje gaat klagen over pijn aan de binnenkant van de voeten, vermoeide voeten of zere benen bij een lange wandeling en/of pijn onder in de rug neem dan contact op met uw huisarts. In sommige gevallen zal uw kindje doorgestuurd worden naar een orthopeed.

Extra informatie

Voetklachten komen bij zware kinderen vaker voor, het extra gewicht is een continue belasting voor de voeten van deze kinderen. Steunzolen zijn bij hen geen oplossing.

Het trainen van de voetspieren om de voetboog te ontwikkelen is goed voor kindjes. Door uw kind op blote voeten te laten lopen, traint uw kind de voetspieren spelenderwijs.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016