Header groot testWat is polio?

Polio is een acute virusontsteking van de grijze stof van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en ruggenmerg) die met name bij kinderen voorkomt. Daarom wordt deze aandoening ook vaak kinderverlamming genoemd.

Het polio virus waarmee uw kind geïnfecteerd kan raken, bestaat in drie varianten en behoort tot de enterovirussen. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen verspreid. Door bijvoorbeeld slechte hygiëne kan het virus verspreiden van mens op mens. Ook kan besmetting optreden via hoesten, niezen of speekseldruppeltjes in de lucht. Via de mond poliovan uw kind nestelt het virus zich in de keelholte waar het zich vermenigvuldigt. Vervolgens komt het in de bloedbaan terecht waarna het in het ruggenmerg en de hersenen beland en daar vernietigend te werk kan gaan.

Polio kent een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 7 tot 14 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden bij uw kind. Het virus blijft weken lang aanwezig in de ontlasting. De besmettelijkheid is het grootste vlak voor én na de eerste ziekteverschijnselen optreden.

Als polio zich uit zonder verlammingen en kromtrekkingen dan wordt dit ook wel niet-paralytische kinderverlamming genoemd. Treden er wel verlammingen en kromtrekking van lichaamsdelen op dan spreekt men over paralytische kinderverlamming. Deze verlammingen treden meestal op 11 tot 17 dagen nadat bij uw kindje de eerste ziekteverschijnselen zijn opgetreden.

Hoe vaak komt polio voor?

De laatste grote polio-epidemie in Nederland was in 1956. Deze epidemie heeft toen bij bijna 1800 mensen verlammingen veroorzaakt, uiteindelijk zijn 70 personen overleden aan de aandoening. Na 1992 is het in Nederland niet meer voorgekomen, daarmee is Nederland officieel polio vrij!

Wat zijn de klachten en hoe ziet polio eruit?

Polio verloopt in fases. In de eerste (acute) fase zijn de voornaamste klachten:

 

De eerste griepachtige verschijnselen worden in deze fase gevolgd door verschijnselen die lijken op hersenvliesontsteking (zoals nekstijfheid, hoofdpijn en braken).
Wanneer deze fase voorbij is, begint de chronische fase en doen zich ernstigere verschijnselen voor, zoals:

  • Slikproblemen
  • Ademhalingsproblemen
  • Ongeneeslijke verlammingen (dit worden ook wel paresen genoemd)
  • Blijvende kromtrekkingen van lichaamsdelen (dit worden ook wel contracturen genoemd)
  • Blijvende spierzwakte

 

In het meest ernstige geval kan iemand aan polio overlijden wanneer de ademhalingsspieren verlamd raken. De kans op een slechte afloop is groter naarmate de leeftijd hoger is op het moment van besmettingen en zal voor uw kindje niet snel van toepassing zijn gelukkig!

Het bovenstaande klinkt allemaal heel ernstig maar tegenwoordig verloopt polio meestal zonder ernstige verschijnselen omdat bijna iedereen wordt ingeënt tegen polio. Ongeveer 95% van de mensen merkt niets of nauwelijks iets van de ziekte. Ongeveer 5% heeft vage griepklachten als keelpijn of buikpijn. De ernst van de ziekte is ook afhankelijk van het type poliovirus dat de besmetting heeft veroorzaakt.

Wat kunt u zelf aan polio doen?

Polio is te voorkomen door uw kind in te laten enten met het polio vaccin. Dit vaccin is in 1957 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma in de DKTP en DTP vaccinaties. Uw kindje krijgt in totaal 6 vaccinaties tegen polio. Wanneer uw kleintje 2,3, 4 en 11 maanden oud is en vervolgens nog een keer met 4 jaar en de laatste wanneer uw kind 9 jaar is. Kijk voor extra informatie bij vaccinaties.

Polio komt nog wel eens voor in gebieden waar kinderen niet worden ingeënt, meestal vanwege geloofsovertuiging. In 1971 was er op de Veluwe en in Staphorst een polio-epidemie. De laatste uitbraak in Nederland dateert uit 1992 en vond plaats in Streefkerk.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Er bestaat geen behandeling tegen polio. Wanneer uw kind erg ziekt wordt, bij twijfel of onzekerheid kunt u altijd contact opnemen met uw arts. Bovendien is polio volgens de Nederlandse Wet Publieke Gezondheid een status A-ziekte. Dit betekent dat bij een vermoeden van polio, dit direct gemeld dient te worden bij de plaatselijke GGD.

Extra informatie

Polio komt in achterstandslanden nog wel (veel) voor. De vaccinaties die in Nederland worden gegeven, geven uw kind geen immuniteit. Dit poliobetekent dat uw kindje niet levenslang beschermd is tegen het polio virus. Gaat u met uw kind op reis naar een gebied waar nog wel polio voorkomt én is de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden, dan is het verstandig om opnieuw een inenting te halen tegen polio. De gebieden waar het om gaat zijn met name India, West-Afrika en Centraal Afrika.

20 tot 30% van de mensen die in hun jeugd verlammingen hebben gekregen door polio ontwikkelen na jaren opnieuw klachten van spierzwakte, pijn en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen 15 tot 40 jaar na de eerste polio ziekte-aanval optreden. De piek ligt tussen de 25 en 35 jaar. Dit verschijnsel wordt het postpoliosyndroom genoemd.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016