Header groot testWat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door een virus waarbij de binnenkant van het strottenhoofd opzwelt bij de stembanden. Kenmerkend is een harde blafhoest (geluid van een zeeleeuw), benauwdheid en een piepende of gierende ademhaling. Uw kindje kan bang worden van de benauwdheid, maar huilen en angst maken het ademhalen nog moeilijker. Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening.

Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf weer over, binnen enkele uren zijn de verschijnselen weer verdwenen en kan uw kindje weer rustig gaan slapen. Een pseudokroepaanval kan éénmalig zijn of een aantal avonden achter elkaar voorkomen. Soms zitten er grotere tussenpozen tussen de aanvallen. De klachten spelen vooral ’s avonds en ’s nachts op, overdag lijkt er weinig aan de hand te zijn.

Hoe vaak komt pseudokroep voor?

Pseudokroep komt voornamelijk voor bij kinderen vanaf 6 maanden tot 5 jaar. Een pseudokroepaanval wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes. Het kan het hele jaar voorkomen en wordt iets vaker gezien in het voor- en najaar (als de “R” in de maand is).

Wat zijn de klachten en hoe ziet pseudokroep eruit?

pseudokroepEen eerste aanval van pseudokroep is voor u als ouder erg spannend om mee te maken, ook voor uw kindje is het erg spannend of zelfs beangstigend. Een aanval van pseudokroep verloopt bijna altijd hetzelfde. Uw kind is niet ziek, waarschijnlijk alleen verkouden. ´s Avonds of ´s nachts wordt uw zoon of dochter huilend wakker en is benauwd. Bij het inademen hoort u een piepend­/gierend geluid. Uw kindje kan rechtop in bed zitten met de armpjes wijd makkelijker te ademen. Uw kindje heeft een luide blafhoest en is soms ook hees. De temperatuur van uw kind ligt maximaal rond de 38°C maar is meestal normaal.

Wat kunt u zelf aan pseudokroep doen?

  • Blijf zo rustig mogelijk, uw kindje voelt uw bezorgdheid en angst en kan daar zelf ook weer bang van worden. Door angst kan de benauwdheid toenemen
  • Probeer uw kindje af te leiden met een speeltje, een boekje of een knuffelPseudokroep
  • Uw kind uw kindje vochtige lucht laten inademen, waterdamp kan de hoestprikkel verminderen. U kunt bijvoorbeeld een vochtige handdoek over de verwarming in de kamer van uw kind hangen of in de badkamer de warme douche laten lopen met de deur dicht. Ga met uw kind op schoot 10 minuten in de stoom zitten. Zorg ervoor dat bij het verlaten van de badkamer uw kindje geen kou vat door een deken of handdoek om hem/haar heen te slaan
  • Geef uw kindje voldoende te drinken, dit koelt de keel die zeer zal doen van het vele hoesten
  • Probeer lichamelijke inspanning bij uw kind zoveel mogelijk te vermijden, dit verergert de klachten

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Neemt u contact op met uw huisarts wanneer uw kind:

  • Erg benauwd is
  • Suf wordt
  • Erg onrustig is

 

In de meeste gevallen is het niet nodig om medicatie te geven. Bij ernstige gevallen van pseudokroep kan de huisarts eventueel een corticosteroïd voorschrijven aan uw kindje.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016