Header groot test

Wat is ringworm?

Ringworm is een oppervlakkige schimmelinfectie van de onbehaarde huid, meestal in een typische ringvorm. De uitslag heeft niets met beestjes (wormpjes) te maken. Ringworm verspreid zich via handdoeken, kleding, sokken, doucheruimtes en openbare zwembaden en vloeren. Ook dieren kunnen ringworm verspreiden.

Huidschimmels zijn overal aanwezig en iedereen komt er mee in aanraking. Op zich is er dan nog niets aan de hand. Pas als de schimmel de huid kan binnendringen en daar de huid beschadigt is er sprake van een schimmelinfectie. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat:

 • De huid van uw kindje geïrriteerd of kapot is door eczeem of een wondje
 • De huid van uw kindje te vaak wordt gewassen met zeep waardoor het beschermlaagje van de huid wordt aangetast
 • De huid week is van veel vocht en warmte

 

Ringworm is meestal onschuldig maar wel besmettelijk. Ringworm heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 10 tot 21 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden.

Hoe vaak komt ringworm voor?

Ringworm komt per jaar bij ongeveer 25 op de 1000 kinderen voor. In de zomer en de herfst komen schimmelinfecties vaker voor dan in de winter en het voorjaar. Ook bij kindjes met een verminderde weerstand komt ringworm vaker voor.

Wat zijn de klachten en hoe ziet ringworm eruit?

RingwormBij ringworm is er sprake van kenmerkende huidwondjes op de armen en/of benen van uw kind. Ook kan ringworm voorkomen op de romp of in het gezicht van uw kindje. De huidwondjes zijn scherp begrensde rode ringen van ongeveer 1 cm doorsnee die schilferig kunnen zijn, wat verheven op de huid liggen en kunnen gaan ontsteken. Naast de uitslag kan er ook sprake zijn van jeuk en/of een branderig gevoel aan de vlekken en kunnen er kleine blaasjes of puistjes ontstaan.

Wat kunt u zelf aan ringworm doen?

Bij iedereen komen schimmels op de huid voor. Wanneer deze de huid doordringen en beschadigen dan kan een infectie ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kunt u:

 • Zorgen voor een goede hygiëne bij uw kind door o.a. regelmatig de handen te wassen en de nagels kortgeknipt en schoon te houden
 • Voorkomen dat uw kind aan de ringworm krabt
 • Voorkomen dat de huid van uw kind te droog is
 • Zeepresten goed van het lichaam van uw kindje spoelen
 • Zorgen voor niet-knellende of schurende kleding
 • Zorgen voor droge, schone liezen en huid tussen de tenen, schimmels groeien namelijk goed in een warme vochtige omgeving
 • Gebruik geen kammen en haarborstels van andere kinderen
 • Gebruik geen slabbetjes en spuugdoekjes van andere kinderen
 • Uw huis schoonhouden wanneer er iemand binnen het gezin besmet is

Heeft uw kindje ringworm dan kan uw kindje worden behandeld met een schimmeldodende zalf of crème. Als de uitslag niet meer zichtbaar is, is het goed om nog een paar dagen te blijven doorsmeren.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Als u denkt dat uw kindje ringworm heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Ringworm is namelijk erg besmettelijk. Ringworm moet niet worden verward met andere schimmelinfecties, de behandeling hiervan is anders dan de behandeling van ringworm.

Extra informatie

RingwormZwemmerseczeem (voetschimmel) is een andere vorm van een schimmelinfectie. Diabetes mellitus (suikerziekte) is een risicofactor, dat betekent dat wanneer uw kind suikerziekte heeft, het risico op een besmetting met ringworm toeneemt.

Wanneer u ringworm ontdekt bij uw huisdier, ga er dan mee naar de dierenarts om een middel tegen ringworm te vragen. Het dier kan andere dieren en/of leden van uw gezin besmetten.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016