Header groot test

Wat is rode hond?

Rode hond is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt overgedragen door speeksel. Via hoesten, niezen en praten komen speekseldruppeltjes in de lucht die worden ingeademd door iemand anders.
Besmetting kan ook plaats vinden via handen, bestek, speelgoed etc. waar het virus op terecht is gekomen.

Rode hond heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 14 tot 21 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden. Uw kind is al besmet met het rode hond virus én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt. Rode hond is besmettelijk vanaf 10 dagen voordat uw kind zelf ziek wordt (vlekjes krijgt) tot 7 dagen daarna.

Hoe vaak komt rode hond voor?

Rode hond komt tegenwoordig niet vaak meer voor in Nederland. Dit komt omdat rode hond in 1974 is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes en in 1987 ook voor jongens. Kinderen kunnen worden ingeënt tegen rode hond (BMR) als ze 14 maanden zijn en nog een keer als ze 9 jaar zijn. Kijk voor extra informatie bij vaccinaties.

Rode hond komt nog wel eens voor in gebieden waar kinderen niet worden ingeënt, meestal vanwege geloofsovertuiging. Kinderen die wel zijn ingeënt en in een dergelijk gebied wonen, worden niet ziek. De vaccinatie biedt levenslange bescherming.

Wat zijn de klachten en hoe ziet rode hond eruit?

Rode hondEigenlijk is rode hond een onschuldige kinderziekte. Het begint meestal met verkoudheid. De klieren achter de oren en in de hals van uw kindje kunnen opzetten. Soms heeft uw kindje lichte koorts. Na een dag krijgt uw zoon of dochter rozerode vlekjes in zijn/haar gezicht en achter de oortjes. Binnen een paar uur verspreiden de vlekjes zich over het hele lichaam, deze vlekjes jeuken niet. Daarnaast kan uw hummeltje ook last hebben van rode branderige ogen.

De uitslag verdwijnt weer na enkele dagen maar de klieren kunnen soms nog enkele weken dik blijven. Bij de helft van de kinderen die besmet worden met het virus gaat de rode hond ongemerkt voorbij, zij krijgen geen klachten. Zij kunnen wél andere kinderen besmetten in die periode.

Wat kunt u zelf aan rode hond doen?

U kunt rode hond niet voorkomen of genezen, het is een virusinfectie die vanzelf weer overgaat. U kunt het uw kind wel wat aangenamer maken tijdens de rode hond. Hieronder een aantal tips:

  • geef uw kind met koorts altijd voldoende te drinken, vaak kleine beetjes is prima, het hoeft niet in één keer heel veel te zijn
  • als uw kindje niet wil eten, is dat prima. Drinken is wel belangrijk
  • uw kindje hoeft niet in bed te liggen, kleintjes geven over het algemeen goed zelf aan of ze willen liggen of spelen
  • uw kindje mag eventueel paracetamol als het zich erg ziek voelt
  • een beetje extra aandacht, tijd en liefde doet het altijd goed!

Meld een besmetting van rode hond altijd op school en/of op het kinderdagverblijf. Er kan een waarschuwing voor besmetting worden gegeven aan de andere ouders.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Er zijn geen medicijnen tegen de rode hond, toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan, namelijk:

  • als uw kind veel minder drinkt dan normaal
  • als uw kind suf en zieker wordt, als hij/zij blijft huilen en klaagt over hoofdpijn, dit kan wijzen op hersenvliesontsteking

Extra informatie

Rode hondRode hond is meestal een onschuldige kinderziekte. Er zijn wel wat uitzonderingen hierop. Soms kunnen ontstekingen ontstaan in de gewrichten van vingers, polsen en/of knieën van uw kindje. Het rode hond virus is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, het ongeboren kindje loopt risico op hartafwijkingen, oogafwijkingen en doofheid. Het risico op deze afwijkingen neemt toe als de zwangerschap zich in de eerste helft begeeft (tot 20 weken).
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016