Header groot test

Wat is het RS virus?

Het RS virus is de afkorting voor het Respiratoir Syncytieel Virus. Het virus komt vooral voor in de periode die loopt van oktober t/m maart, dit wordt ook wel het ‘RS virus seizoen’ genoemd. Het virus is de belangrijkste veroorzaker van luchtweginfecties bij zuigelingen en peuters. Het kan een kortdurende milde verkoudheid veroorzaken en soms leiden tot een ontsteking van de bronchiën of longontsteking. Vooral bij hele kleintjes (jonger dan 2 maanden) kan de ziekte een ernstig beloop hebben en is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk. De infectie duurt meestal een kleine twee weken. Hierbij gaat het de eerste dagen slechter. Uw kindje krijgt een dieptepunt en knapt daarna weer op.

Het RS virus is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt overgedragen door speeksel. Via hoesten, niezen en praten komen speekseldruppeltjes in de lucht die worden ingeademd door iemand anders. Besmetting kan ook plaats vinden via handen, bestek, speelgoed etc. waar het virus op terecht is gekomen. De meeste baby’tjes worden besmet doordat ze een kinderdagverblijf bezoeken of doordat ze worden aangestoken door een broertje en/of zusje.

Het RS virus heeft een incubatietijd, dat betekent dat na besmetting het ongeveer 1 tot 10 dagen duurt voordat de eerste klachten optreden. Uw kind is al besmet met het RS virus én kan anderen besmetten voordat het zelf ziek wordt.

Hoe vaak komt het RS virus voor?

Het is een veel voorkomend virus. Ieder jaar worden veel kleine kindjes met een infectie door het RS virus opgenomen in het ziekenhuis. Vrijwel iedereen maakt in zijn leven meerdere RS virus infecties door. Op tweejarige leeftijd zijn de meeste kinderen met het virus in aanraking geweest. In de meeste gevallen blijft de infectie bij een verkoudheid.

Wat zijn de klachten en hoe ziet het RS virus eruit?

Het RS virus veroorzaakt bij oudere kinderen met name een bovenste luchtweg infectie zoals een zere keel en/of verkoudheid. Vooral hele jonge baby’tjes (jonger dan 2 maanden) en te vroeg geboren kindjes kunnen heel benauwd worden van het RS virus. Wanneer deze kindjes ook een bestaande longafwijking of hartafwijking hebben, kan het beloop van de infectie zeer ernstige gevolgen hebben.

Bij een ernstig verloop van de infectie gaan de kleinste vertakkingen in de longen (de bronchiën) ontsteken, dit wordt bronchiolitis genoemd. Dit kan leiden tot benauwdheid en ademhalingsproblemen. Ook kunnen problemen met de voeding ontstaan doordat het uw kleintje teveel energie kost om te drinken wanneer hij/zij het benauwd heeft. Als de infectie zo ernstig is dat uw baby niet meer zelf kan drinken of ademnood heeft, zal hij/zij worden opgenomen in het ziekenhuis.

De klachten die veroorzaakt worden door het RS virus op een rij:

 • RS-virusVerstopte neus
 • Verkouden, snotterig
 • Hoestbuien (waarbij het lijkt alsof uw kindje er niet meer uitkomt)
 • Piepende ademhaling, kortademig
 • Versnelde ademhaling
 • Lichte verhoging (meestal geen hoge koorts)
 • Intrekken van de borstkas (bij het uitademen te zien tussen de ribben en onder de ribbenboog)
 • Neusvleugelen (opensperren van de neusvleugels bij het inademen)
 • Slecht drinken ( vanwege moeilijk ademhalen, een verstopte neus, hoestbuien en te weinig energie, kost drinken uw kleintje (te) veel kracht)
 • Grauw zien
 • Snel moe
 • Longontsteking (RSV-pneumonie)

Wat kunt u zelf aan het RS virus doen?

Tegen een infectie met het RS virus kunt u uw kindje eigenlijk niet goed beschermen. U kunt wel enkele maatregelen treffen die het besmettingsgevaar kleiner maken.

 • Probeer verkouden gezinsleden niet te dicht bij uw jonge baby in de buurt te laten komen
 • Laat uw baby’tje niet kussen en knuffelen door verkouden mensen
 • Was uw handen goed voor u uw kleintje gaat verzorgen
 • Maak speelgoed regelmatig schoon omdat ook dit een bron van besmetting is
 • Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het kinderdagverblijf of het openbaar vervoer, zoveel mogelijk

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Kinderen die ademnood hebben en/of slechter gaan drinken moeten altijd door een arts worden gezien en onderzocht. Is uw kindje jonger dan 2 maanden dan is het sowieso verstandig om met uw kindje naar de dokter te gaan omdat de ziekte bij hen ernstiger verloopt. Wanneer uw kind erg ziekt wordt, bij twijfel of onzekerheid kunt u altijd contact opnemen met uw arts.

Aangezien het om een virusinfectie gaat, zijn er geen medicijnen voor uw kindje die de infectie kunnen bestrijden. Wel kunnen de klachten behandeld worden. Wanneer uw kindje in het ziekenhuis wordt opgenomen, zal het zuurstof krijgen vanwege de ademnood en eventueel verneveld worden met luchtwegverwijdende medicijnen om de benauwdheid te verminderen. Wanneer uw kindje onvoldoende drinkt kan het sondevoeding krijgen. Vaak krijgt uw kindje plakkertjes op zijn/haar borst en een lichtsensor aan een teen of vinger om het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag te meten.

Extra informatie

Na een doorgemaakte RS virus infectie heeft ongeveer de helft van de kinderen die in het ziekenhuis hebben gelegen regelmatig last van een piepende ademhaling in de jaren erna.

Verslechtering van de klachten treedt op door het inademen van sigarettenrook. Kinderen zijn hierdoor trouwens ook vatbaarder om het virus op te lopen.RS virus

Er zijn bepaalde risicogroepen waarbij een infectie met het RS virus ernstiger verloopt, namelijk:

 • Kinderen jonger dan 2 jaar met een hartafwijking
 • Kinderen jonger dan 2 jaar met een chronische longaandoening
 • Kinderen met een afwijking in het afweersysteem
 • Kindjes die voor een zwangerschapsduur van 32 weken geboren zijn (prematuren)
 • Baby’tjes die jonger zijn dan 2 maanden
 • Baby’tjes met een ademstilstand in het verleden

Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016