Header groot test

Wat is spruw?

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door een gist genaamd Candida albicans. Deze gist draagt (bijna) iedereen bij zich op de slijmvliezen en op de huid. In sommige gevallen krijgt de gist de overhand en kan het een infectie veroorzaken.

Een pasgeboren kindje heeft een afweersysteem wat nog niet helemaal goed werkt, daarom zijn juist deze hele kleintjes gevoeliger voor een Candida infectie. Spruw is een onschuldig maar besmettelijk kinderkwaaltje.

Hoe vaak komt spruw voor?

Spruw komt bij ongeveer 4% van de baby’s voor. Meestal zijn de baby’tjes die spruw krijgen jonger dan 6 weken, bij oudere baby’tjes komt spruw minder vaak voor. Het komt vaker voor bij kindjes die te vroeg zijn geboren, hun afweersysteem is nog niet rijp en dus zijn zij gevoelig(er) voor infecties.

Wat zijn de klachten en hoe ziet spruw eruit?

spruwKleine witte plekjes  in de mond van uw baby’tje kunnen wijzen op spruw. De witte uitslag is meestal te vinden aan de binnenkant van de wangetjes, op de tong en het gehemelte van uw hummeltje en is niet weg te vegen.  De uitslag geeft soms een parelmoerkleurige glans op de lippen. In de meeste gevallen heeft uw baby geen last van spruw, soms kan het zijn dat een kindje met spruw lichte pijn ervaart in zijn/haar mondje, wat onrustiger drinkt en de tepel of speen vaker loslaat. Ook kan het zijn dat uw baby klakkende geluidjes met de tong maakt tijdens het drinken.

In sommige gevallen gaat spruw samen met een Candida infectie in het gebied waar de luier zit, waarbij de infectie vooral in de liezen zit en wordt verergerd door het smetten van de luier. Dit geeft een hardnekkige luieruitslag die niet goed reageert op de gebruikelijke adviezen.

Wat kunt u zelf aan spruw doen?

Kindjes kunnen besmet worden met Candida via speentjes of de tepels van mama. Hygiëne is belangrijk wanneer uw kindje spruw heeft:

 • Geeft u borstvoeding, was uw handen voor het aanleggen en na de voeding nog een keer
 • Geeft u borstvoeding, maak uw tepels schoon met lauw water voor u uw kindje gaat voeden en na de voeding nog een keer
 • Gooi besmette afgekolfde melk weg, denk hierbij ook aan uw “voorraad” in de vriezer. Candida overleeft invriezen en kan later weer een nieuwe besmetting veroorzaken
 • Vervang regelmatig zoogkompressen
 • Beha’s, spuugdoekjes en handdoeken regelmatig op 60°C wassen
 • Spenen van flesjes kunt u het beste na elke voeding uitkoken
 • Gewone speentjes kunt u het beste elke dag uitkoken
 • Bewaar de speentjes op een droge en schone plaats
 • Steriliseer kolfonderdelen elke keer na gebruik

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

In de meeste gevallen is het niet nodig om spruw te behandelen, het gaat vanzelf weer over en uw kindje heeft er weinig tot geen last van. Wel is het van belang om de huisarts de diagnose te laten stellen. Heeft uw kindje wel klachten, zoals pijn en slecht drinken, ga dan ook even naar uw huisarts. Uw dokter kan ervoor kiezen het herstel te bespoedigen door uw kindje te behandelen met een schimmeldodend medicijn.

Extra informatie

Spruw zoals hierboven beschreven, heeft niets te maken met de darmaandoening inheemse spruw, ook wel coeliakie genoemd. Uitgebreide informatie over deze aandoening vindt u op onze website coeliakie.

Spruw en candidiasis komen meestal bij mama én kind tegelijk voor. Daarom is het belangrijk om de mama ook mee te nemen in de eventuele behandeling en hygiëne adviezen. Wordt dit niet gedaan dan zullen moeder en kind elkaar steeds weer besmetten. Klachten die mama kan hebben die wijzen op een candidiasis:spruw

 • Stekende, pijnlijke tepels tijdens het voeden maar ook tussen de voedingen door
 • Jeukende, brandende tepels die rood of dieppaars van kleur en opgezet zijn
 • Tepelkloven die niet willen genezen
 • Pijn bij kolven
 • Aanraking van kleding tegen de tepel is pijnlijk
 • Vaginale schimmelinfectie

Het kan ook voorkomen dat mama niets merkt van de infectie omdat er geen zicht- en voelbare klachten zijn.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016