Header groot testWat is tandenknarsen?

Door het met kracht over elkaar heen en weer schuiven van de boven- en onderkaak ontstaat een knarsend geluid omdat de tanden en kiezen over elkaar heen worden geduwd. Soms gebeurt tandenknarsen bewust maar meestal onbewust. Onbewust knarsen gebeurt meestal ’s nachts tijdens het slapen. Bewust tandenknarsen (meestal overdag) is vaak gekoppeld aan gevoelens van onmacht, boosheid of ongenoegen bij uw kind. Dit is over het algemeen lastig af te leren omdat het bewust knarsen een gewoonte is net als bijvoorbeeld neuspeuteren.

Tandenknarsen is gekoppeld aan spanning. Waarschijnlijk komt het ’s nachts knarsen met de tanden bij kinderen door de inspanningen die uw kindje overdag moet leveren. Het ontdekken van de wereld en van alles (moeten) leren, kan innerlijke onrust met zich meebrengen. Ook nieuwe situaties zoals een verhuizing, een nieuw broertje of zusje of een nieuwe school kunnen voor spanning zorgen. Het knarsen kan ook ontstaan als gevolg van slaapproblemen.

Is tandenknarsen een gevolg van een gebitsafwijking dan zal deze verholpen moeten worden door bijvoorbeeld een beugel aan te schaffen voor uw kind. In de meeste gevallen groeit uw kindje vanzelf over het tandenknarsen heen.

Hoe vaak komt tandenknarsen voor?

knarsenTandenknarsen komt bij jonge kinderen vaak voor. Hele kleintjes kunnen al beginnen met knarsen zodra de eerste tandjes doorkomen. Het komt ook voor bij peuters, kleuters, basisschoolkinderen en tieners. De cijfers lopen een beetje uiteen maar er wordt aangenomen dat tandenknarsen bij kinderen tot 10 jaar bij 14 tot 20% van de kinderen voorkomt. Tandenknarsen bij jongens komt net zo vaak voor als bij meisjes.

Wat zijn de klachten bij tandenknarsen?

Tandenknarsen geeft vooral een heel naar geluid. Veel ouders maken zich daarnaast zorgen over het beschadigen van de tandjes.

Door de druk die er op de kaken komt te staan door het tandenknarsen kan uw kindje last krijgen van:

  • Hoofdpijn
  • Kaakpijn
  • Spierpijn in de kaken
  • Pijnlijk tandvlees
  • Oorpijn
  • Pijn in zijn/haar nek
  • Pijn in zijn/haar schouders

 

Door het knarsen kunnen de tanden ook beschadigen. Er kunnen stukjes van de tanden en/of kiezen afbreken, tandjes kunnen door midden breken en/of er kunnen tandstompjes ontstaan.

Wat kunt u zelf aan tandenknarsen doen?

Bij de meeste kleintjes is tandenknarsen een fase waar ze doorheen gaan en houdt dit vanzelf weer op. Is uw kindje erg gespannen als hij/zij naar bed gaat, probeer uw kind dan te laten ontspannen dit maakt de kans op tandenknarsen kleiner. U kunt uw kindje lekker in een warm bad doen voor het slapen gaan, een verhaaltje lezen, een spelletje doen, alles wat de spanning verlicht, kan helpen. Is het knarsen bij uw kind gekoppeld aan spanning en stress, probeer dit dan bij de bron aan te pakken. Als de oorzaak van de spanning kan worden weggenomen of verminderd kan worden, zal het tandenknarsen waarschijnlijk ook afnemen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Wanneer uw kind veel last heeft van bovenstaande klachten is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Uw huisarts zal uw kind  doorverwijzen naar een tandarts als er een vermoeden bestaat op tandenknarsen. De tandarts kan in sommige gevallen een bitje voor uw kind maken om het tandenknarsen tegen te gaan. Door het bitje te gebruiken kunnen de tanden niet beschadigen.

Extra informatie

Een bitje kunt u op maat laten maken bij uw tandarts. Er zijn ook kant en klare bitjes te koop, deze zijn goedkoper dan op maat gemaakte bitjes maar passen vaak minder goed.

Op de website tandartsplein vindt u erg veel informatie op het gebied van onder andere tandenknarsen. De website is opgezet met medewerking van een groot aantal wetenschappelijke tandheelkundige verenigingen. U kunt hier informatie vinden in dossiers waarbij ook het kindergebit uitgebreid aan de orde komt.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016