Header groot testWat is tepeluitvloed bij baby’s?

Als er uit één of beide tepels van uw baby’tje vocht lekt, wordt er gesproken over tepeluitvloed. In de volksmond wordt dit ook wel “heksenmelk” genoemd. Dit verschijnsel werd voor het eerst beschreven in 1684, men geloofde toen dat als de melk van de zuigeling niet werd afgekolfd er heksen aan de borst van de baby zouden drinken en op die manier hun vloek op het kindje achterlieten.

Tepeluitvloed komt vlak na de geboorte voor en verdwijnt spontaan binnen enkele weken. Het vocht is over het algemeen helder, wit en/of doorschijnend. Gezwollen klierweefsel in de borsten van uw baby en de tepeluitvloed zijn niet ernstig, het is een onschuldig kinderkwaaltje.

Hoe vaak komt tepeluitvloed bij baby’s voor?

Tepeluitvloed komt bij ongeveer 6% van de baby’tjes voor, zowel bij jongens als bij meisjes. Het komt het meeste voor bij baby’tjes die rond de uitgerekende datum zijn geboren.

Wat zijn de klachten en hoe ziet tepeluitvloed bij baby’s eruit?

Uw baby heeft geen pijn of last van de tepeluitvloed. De tepels van uw baby zijn wat gezwollen als gevolg van de hormonen van mama. Dit is zichtbaar én voelbaar. Wanneer u zachtjes met uw hand over de borst van uw baby wrijft, voelt u harde schijfjes. Hormonen in het lichaam van mama, tijdens de zwangerschap, stimuleren onder andere de melkafgifte uit de melkklier. Deze hormonen komen via de placenta ook in de bloedbaan van de baby. Na de geboorte stopt de toevoer van hormonen via mama en de baby maakt zelf deze hormonen niet aan. Daarom stopt de tepeluitvloed binnen enkele weken vanzelf.

Wat kunt u zelf aan tepeluitvloed bij uw baby doen?

U kunt zelf niets doen om tepeluitvloed te voorkomen of te verhelpen. Het gaat vanzelf weer over.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met uw baby niet naar de dokter wanneer er alleen sprake is van tepeluitvloed. In de volgende gevallen is het wel verstandig om naar de dokter te gaan:

  • Wanneer één of beide borsten van uw baby gezwollen, rood én warm zijn, dit kan wijzen op een ontsteking
  • Wanneer uw baby pijn heeft aan de gezwollen borstklieren
  • Wanneer er in plaats van helder wit vocht, bloederig vocht en/of pus uit de tepels van uw baby komt

Als er sprake is van bovenstaande verschijnselen heeft uw baby’tjes waarschijnlijk ook koorts.

Extra informatie

Het is niet mogelijk om de gezwollen borstklieren van uw baby “leeg te drukken”. Dit zal de tepeluitvloed niet sneller doen afnemen en bovendien doet u uw baby er pijn mee.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016