Header groot test

Wat is een verstuiking?

Een gewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel met daaromheen banden en spieren. Bij een verstuiking worden de banden om het gewricht, bijvoorbeeld de enkel- of kniebanden, te ver opgerekt doordat het gewricht te ver naar binnen of naar buiten omklapt.

Uw kind kan een verstuiking krijgen doordat hij/zij zich verstapt tijdens bijvoorbeeld het sporten of omdat hij/zij tijdens de gymles ergens vanaf springt en verkeerd op zijn/haar voeten terecht komt. Soms wordt een verstuiking ook wel verzwikking genoemd. Een verstuiking kan op zich geen kwaad en moet met de tijd weer genezen. Neemt niet weg dat het heel pijnlijk kan zijn voor uw kind.

Hoe vaak komt een verstuiking voor?

Een verstuiking komt regelmatig voor, het meest bij de enkels, exacte cijfers zijn niet bekend. Sommige kinderen hebben ruime gewrichtsbanden waardoor ze vaker een gewricht verstuiken dan andere kinderen. Sommige activiteiten geven ook een hogere kans op verstuikingen zoals bijvoorbeeld zaalsporten.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een verstuiking eruit?

Door een te grote of onnatuurlijke druk op een gewricht komen het gewrichtskapsel, de spieren en banden onder enorme druk te staan. Deze kunnen door de overbelasting te ver oprekken of zelfs afscheuren. Ook kunnen de bloedvaten en zenuwen om het gewricht beschadigd raken.

Direct na het verstuiken van het gewricht ontstaat er pijn. Uw kind kan het gewricht, bijvoorbeeld, knie, pols of enkel niet meer gebruiken en belasten. Vlak na het verstuiken zal er een zwelling ontstaan en kan het rondom het gewricht blauw gaan zien, doordat er bloedvaten rondom het gewricht kapot zijn gegaan.

Wat kunt u zelf aan een verstuiking doen?

Wat u kunt doen voor uw kind na een verstuiking:

  • Het betreffende gewricht zo snel mogelijk koelen met koud water of ijs gedurende 15 – 20 minuten. Let op: ijs nooit direct op de huid van uw kind leggen in verband met bevriezingsverschijnselen. Wikkel een coldpack of ijsblokjes in een theedoek voor u het op de huid legt
  • Leg het gewricht omhoog om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan
  • Het gewricht een korte rustperiode geven (2 à 3 dagen) om het daarna “op geleide van de pijn” te belasten. Kinderen geven over het algemeen zelf goed aan wat wel en niet kan qua belasting

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Ga met uw kindje naar de huisarts wanneer:

  • Het direct na de verstuiking het gewricht niet meer kan belasten
  • Het gewricht erg gezwollen is
  • De pijn en/of zwelling na 2 à 3 dagen niet minder wordt
  • Het vermoeden bestaat dat uw kind een botbreuk heeft

Extra informatie

Bij een verstuiking kan er ook altijd sprake zijn van een botbreuk. Vaak is dit niet meteen zichtbaar vanwege de zwelling. Het is wel iets waar u alert op moet zijn, indien uw kind pijn blijft houden. Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016