Header groot test

Wat is een waterbreuk?

Een waterbreuk is een ruimte in de balzak die gevuld is met vocht. Dit ontstaat meestal door een open verbinding met de buikholte waardoor het vocht in de balzak kan lopen. Het vocht kan aan één of aan beide kanten zitten.

Hoe vaak komt een waterbreuk voor?

Een waterbreuk komt bij jongentjes heel vaak voor, het is één van de meest voorkomende aandoeningen van de balzak.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een waterbreuk eruit?

De balzak is aan de kant waar het vocht zich ophoopt gezwollen. Aanraken doet uw zoontje geen pijn.
Een waterbreuk voelt als een waterballonnetje, elastisch en flexibel. De waterbreuk blijft in grootte gelijk in tegenstelling tot een liesbreuk waarbij de zwelling soms wegtrekt en weer terugkomt. De huid van de balzak verandert niet van kleur.

Wat kunt u zelf aan een waterbreuk doen?

U kunt zelf niets doen om een waterbreuk te voorkomen of te verhelpen. In de meeste gevallen verdwijnt het vocht vanzelf voor uw kindje 18 maanden is.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met een waterbreuk bij uw zoontje niet naar de huisarts tenzij de waterbreuk nog niet verdwenen is als uw zoontje 5 jaar is, dan is een operatie nodig. Dit gebeurt echter zelden. Als er complicaties optreden of als u twijfelt kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts.

Extra informatie

Soms hoopt zich vocht op in de balzak wanneer de verbinding naar de buikholte gesloten is. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking aan de zaadbal of bijbal. Uw zoontje krijgt koorts, heeft pijn een een balzak die rood is. Uw zoontje moet hiervoor behandeld worden door een arts. Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016