Header groot test

Wat zijn waterpokken?

De waterpokken is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt overgedragen via speeksel. Door hoesten, niezen en praten komen speekseldruppeltjes in de lucht die worden ingeademd door iemand anders. Ook contact met het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk.

De waterpokken heeft een incubatietijd, dat betekent dat het na besmetting ongeveer 14 tot 21 dagen duurt voordat de vlekjes zichtbaar worden. Uw kind kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes en blaasjes ontstaan totdat de blaasjes zijn ingedroogd, dit duurt ongeveer 10 dagen. Heeft uw kindje de waterpokken gehad dan is hij/zij levenslang tegen de ziekte beschermt. Uitzondering hierop zijn hele jonge baby’tjes (jonger dan 6 maanden) die maar weinig blaasjes hebben gekregen. Zij kunnen in een later stadium nog een keer, in milde vorm,  de waterpokken krijgen. Dit komt niet vaak voor.

Hoe vaak komen waterpokken voor?

Bijna ieder kind krijgt de waterpokken. Meestal zijn de kinderen tussen de 1 en de 8 jaar en krijgt hij/zij waterpokken in de winter of het vroege voorjaar.

Wat zijn de klachten en hoe zien waterpokken eruit?

De waterpokken begint met een verkoudheid. Daarna ontstaan over het hele lichaam vlekjes en blaasjes. De blaasjes kunnen ook op de hoofdhuid tussen de haartjes van uw kind zitten, wees daarom voorzichtig met het kammen ervan. Uw kind krijgt jeuk aan de vlekjes en blaasjes en kan lichte koorts hebben. De blaasjes drogen in en worden korstjes. De korstjes zijn na een dag of 10 meestal weer verdwenen.

Uw kindje kan een beetje hangerig zijn, maar is meestal niet heel ziek van de waterpokken.

Wat kunt u zelf aan waterpokken doen?

U kunt niets doen om de waterpokken bij uw kind te voorkomen of te verhelpen. Het is een virusziekte die vanzelf weer overgaat zonder ernstige ziekteverschijnselen.

Heeft uw kindje last van pijnlijke blaasjes in de mond dan kan koud drinken of een waterijsje de klachten verminderen. Uw kind kan last hebben van jeuk. Krabben kan de jeuk even stillen, maar vaak worden de klachten alleen maar erger. Bovendien kunnen door het krabben infecties ontstaan aan de blaasjes en uw kindje kan er littekentjes aan overhouden  Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om de jeuk te verminderen:

  • Probeer uw kindje zo min mogelijk te laten krabben, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan
  • Probeer uw kindje zoveel en zo goed mogelijk af te leiden
  • Hou de huid van uw kindje vet, een droge huid jeukt meer
  • U kunt aan het badwater een badolie toevoegen om de huid van uw kindje vet te houden
  • Maak het bad niet te warm en doe uw kindje niet te lang in bad
  • Knip de nagels van uw kindje kort in verband met het kapot krabben van de huid
  • Houd de nagels schoon in verband met infectiegevaar
  • Kleine kindjes kunt u sokjes om de handjes of wantjes aandoen zodat ze zich niet stuk krabbelen, vooral ’s nachts als het krabben ongemerkt gaat
  • Kleed uw kindje niet te warm aan, dan gaat de huid ‘broeien’, dit verergert de jeuk
  • Katoenen kleding irriteert de huid van uw kindje het minste

Uw kind mag in principe gewoon naar school en/of het kinderdagverblijf. Vaak beslist de leiding echter anders en moet uw kind thuis blijven totdat de blaasjes zijn ingedroogd en het besmettingsgevaar is verdwenen. Dit is niet echt zinvol omdat uw kindje namelijk al besmettelijk is voordat de vlekjes en blaasjes ontstaan.

De waterpokken is een onschuldige kinderziekte. Het is goed als uw kind deze ziekte al op kinderleeftijd heeft doorgemaakt zodat hij/zij het op latere leeftijd niet nog eens kan krijgen. De waterpokken op volwassen leeftijd kan namelijk veel heftiger verlopen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Voor gezonde kinderen vormen de waterpokken geen gevaar en is er geen reden om naar de dokter te gaan. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen de waterpokken of die zorgen dat het sneller overgaat. Is uw kindje erg ziek, of heeft u twijfels, neem dan gerust contact op met uw huisarts.

Extra informatie

Vrouwen die vroeger de waterpokken niet hebben gehad en het in de eerste drie maanden van de zwangerschap krijgen, hebben een iets verhoogde kans op beschadigingen van het ongeboren kindje. Aangezien bijna alle volwassenen (meer dan 90%) de waterpokken hebben gehad, is die kans vrij klein. Neem bij twijfel even contact op met uw huisarts.

Het waterpokkenvirus kan in het lichaam van uw kindje achterblijven en later plaatselijke huiduitslag veroorzaken. Dit wordt gordelroos genoemd.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016