Header groot test

Wat zijn waterwratten?

In de volksmond worden waterwratjes ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd en ze worden veroorzaakt door een besmettelijk virus. Het afweersysteem van uw kindje moet zich verdedigen tegen dit virus. Na maanden tot soms wel 2 jaar verdwijnen de wratjes vanzelf weer omdat het lichaam van uw kind weerstand heeft ontwikkeld tegen het virus. Als de wratjes vanzelf verdwijnen, laten ze geen littekentjes achter. Bij een eventuele behandeling kan dit wel het geval zijn.

Waterwratje hebben een incubatietijd, dat betekent dat het na besmetting 14 dagen tot 6 maanden duurt voordat de wratjes zichtbaar worden. Uw kind kan anderen besmetten met de virusbevattende inhoud van de waterwratjes. Besmetting kan ook plaatsvinden via handdoeken, speelgoed en zwembandjes(op zwemles). Goed schoonmaken van het speelgoed met water en (desinfecterende) zeep is noodzakelijk om besmetting te voorkomen.

Heeft uw kindje eenmaal antistoffen aangemaakt tegen waterwratjes, dan komen ze ook niet meer terug.

Hoe vaak komen waterwratten voor?

Waterwratjes komen regelmatig voor bij kinderen vanaf 1 jaar. Heeft uw kindje last van eczeem dan is hij/zij vatbaarder voor waterwratjes.

Wat zijn de klachten en hoe zien waterwratten eruit?

Waterwratjes zijn kleine wratjes die op de huid “geplakt” lijken te zitten. Ze zijn 1 tot 10 millimeter groot, met in het midden vaak een deukje en ze hebben een parelmoerachtige glans. Waterwratten zitten vaak onder de oksel, in de elleboogplooi en in de knieholte. Ze kunnen kapot gekrabd worden of spontaan opengaan. Er komt dan een witachtige dikke vloeistof uit het wratje. Door het opengaan van de wratjes kunnen deze gaan ontsteken net als de huid eromheen. Dit geeft vaak jeuk en pijn.

Wat kunt u zelf aan waterwratten doen?

U kunt zelf niets doen om waterwratjes te voorkomen of te verhelpen. Het gaat om een virus infectie waar uw kindje antistoffen tegen moet maken. Ontstoken waterwratjes die lekken, kunt u het beste met een pleister afdekken om verdere besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Uw huisarts zal het liefst kiezen voor afwachten tot de waterwratjes vanzelf weggaan. Hierdoor is er geen kans op littekenvorming. Iedere vorm van behandeling (bevriezen, aanprikken en/of uitdrukken) geeft wel kans op littekens. Gewoon afwachten is in de meeste gevallen de beste oplossing.

Extra informatie

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering.Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016